Belföld

A magyarok többsége egyik pártot sem választaná

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

Emellett alacsony az elkötelezett szavazók aránya is: csupán a választópolgárok negyede menne el biztosan szavazni, és tudja is, hogy kire voksolna.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint tovább emelkedett a nem választók aránya: már határozottan több, mint a választók fele nem tudja vagy nem árulja el, hogy melyik pártra szavazna. Közben csökkent a Fidesz támogatottsága 18%-ról 15%-ra, az MSZP-é pedig 12%-ról 11%-ra változott. A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan.
Szeptemberben az előző két hónaphoz képest nőtt a pártpreferenciával nem rendelkezők vagy azt eltitkolók aránya, amely így már stabilan a választónépesség 50%-a felett van. Összességében minden negyedik választópolgár állítja szeptemberben, hogy egy következő parlamenti választáson biztosan részt venne és van is választott pártja.
Emellett alacsony az elkötelezett szavazók aránya is: csupán a választópolgárok negyede menne el biztosan szavazni, és tudja is, hogy kire voksolna. A pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 38%-ról 34%-ra, az MSZP-é pedig 25%-ról 24%-ra módosult.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik