Belföld

Ízelítő a Megyenapból

Idén Csákberény, közelebbről a Borút lesz a fő helyszíne a hagyományos, egész napos találkozónak szeptember 22-én, szombaton.

Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mielőtt beszámolt volna a Megyenap programjairól köszönetet mondott Csákberény Önkormányzatának, hogy a Bornapok mellé befogadta a település a Fejér Megyei Önkormányzat nagyrendezvényét, a Megyenapot. Az elnök megköszönte Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, és Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízottnak, hogy elvállalták a rendezvény fővédnökségét és védnökségét.

Az elnök elmondta: a Megyenap ünnepi közgyűléssel kezdődik rendhagyó módon egy pajtában Orondpusztán, két napirendi pontot tárgyalnak. Természetesen Megyenap nem lehet Fejér Termék Vásár nélkül, 26 település kiállítói mutatkoznak be a Borúton, akiknek köszönetet mondott a részvételért, amiért csatlakoztak a közgyűlés által, tavaly, a fehérvárcsurgói megyenap keretében Fehérvárcsurgón elfogadott Fejér Termék Programhoz.

A Borút rendezvényeivel, a 10 órától kezdődő színpadi programokkal folytatta, kiemelve Závodszky Noémi – Buch Tibor – Vörösmarty Színház előadóinak és a Vasas Táncegyüttes műsorát Dunaújvárosból, majd 13 órakor a borrendek felvonulásával kezdődő megnyitó ünnepséget hangsúlyozta, melyen Törő Gábor, országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke mond beszédet a színpadon. A Sportpályán rendezett programokról elmondta, lesz kispályás focitorna a Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ, valamint Csákberény focicsapatának részvételével, a Gyalogtúrát és bemutatót tart a Fejér Megyei Tűzoltóság.

Sáfrán András borász a bornapok rendezvényeiről beszélt, melyet 1993 óta rendeznek, idén 19 alkalommal. A helyi szőlőgazdák ilyenkor szívből és lélekből, a saját kis pénzüket összeadva látják vendégül a barátokat, ismerősöket és a látogatókat. Nyitott pinceajtóval várnak mindenkit, érdemes megkóstolni a boraikat-tette hozzá. A programok közük kiemelte a 9 órakor szintén a Borúton rendezett pörköltfőző versenyt, amelyre minden csapat saját felszereléssel és alapanyaggal nevez a megye településeiről, és ahová még további jelentkezőket várnak. Elmondta: nagyon jó hangulatban zajlik a verseny, mert azt harmonikások kísérik és közkívánatra játsszák el a csapatok kedvelt dalait.

Orondpuszta programjai:

9.00 A Fejér Megyei Közgyűlés ünnepi ülése Házigazdaként köszöntőt mond: Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Vécsei László, Csákberény polgármestere Egész napos fakultatív programok: – állatsimogató – folyamatos ingajárat Orondpuszta és Borút között – állatmenhely – örökbefogadási lehetőség

Borút programjai:

8.00- 18.00 Fejér Termék Vásár: Kápolnásnyék, Enying, Székesfehérvár, Sárbogárd, Bodajk, Csákvár, Polgárdi, Isztimér, Pázmánd, Óbarok – Nagyegyháza, Nadap, Fehérvárcsurgó, Martonvásár, Előszállás, Sárkeresztúr, Sárszentmihály, Dég, Magyaralmás, Szabadbattyán, Dunaújváros, Csákberény, Kőszárhegy, Balinka, Vál, Kajászó, Soponya települések részvételével.

9.30 Főzőverseny 24 Fejér megyei településről érkezett csapat részvételével Kiemelt vendég: Vértesi Erdő Zrt. és a Provértes Közalapítvány

11.00-17.00 órakor harmonikás zenél a főzőversenyen

Színpadi Programok (10.00 – 18.00 óráig)

10.00 Táncosok, zenészek, énekesek a színpadon 10:00 Délibáb Dalkör – Soponya

10:30 Dream Girls tánc-trió – Mátyásdomb-Kisláng 11:00 Harangvirág dalkör – Csákvár

11:30 Dance The Life Táncegyüttes – Székesfehérvár

12:00 Fehérvári Mazsorett Együttes – Székesfehérvár

12:30 New Generation Társulat – Székesfehérvár

13.00 Megnyitó ünnepség a színpadon és a Borrendek felvonulása Megnyitó beszédet mond: Törő Gábor, országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke

13.30 Szironta Csengettyű Együttes – Besnyő

14:00 Vasas Táncegyüttes – Dunaújváros

14:30 Rozmaring nyugdíjas klub kultúrcsoportja – Enying

14:45 Viszló Boglárka – Bodmér

15:00 Horgas Attila és Horgas Máté – Triál bemutatója/ Szívhang Kórus – Bodajk

15.30 Závodszky Noémi – Buch Tibor – Vörösmarty Színház előadói, Székesfehérvár

16.00 Főzőverseny eredményhirdetése – díjak átadása

17.00 Triál bemutató/ Keleti Álom Hastánccsoport – Csákvár

17.30 Kispályás futballmérkőzés eredményhirdetése- elismerő okleveleket átadja Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke.

18.00 Csákberényi Négyesfogat együttes koncertje

Egész napos fakultatív programok:

– Gyermekprogramok az ART Kulturális Egyesülettel – népi játékok, játszóház – Egészségügyi állapotfelmérés, a vizsgálatokat a Fejér Megyei Szent György Kórház szakemberei végzik.- Toyota elektromos autó kiállítás, – a Väderstad Kft. Mezőgazdasági gépbemutatója Kápolnásnyékről – „Csókakői Hun”-ok: hagyományőrzők, akik fontosnak tartják az ősi kultúra életben tartását és újraélését a spiritualitáson, harcművészeten és szellemiségen keresztül.

Sportpálya programjai:

8.00– 10.00 Gyalogtúra – indulás: Vértes Gyöngyétől 500 regisztrált résztvevővel

15.00-17.30 Kispályás futballmérkőzések a Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ, valamint Csákberény focicsapatának részvételével.

-A Fejér Megyei Tűzoltóság tűzoltóautó bemutatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik