Belföld

Jeleltek Lázár mellett

kósa ádám és lázár jános (kósa ádám, lázár jános)
kósa ádám és lázár jános (kósa ádám, lázár jános)

Nyomja a kormány a választási eljárási törvényt.

Bár csak hétfő délutánra áll össze a választási eljárási törvény végleges „elvi szövege”, ami vélhetően csont nélkül átmegy majd a t. Házon, de már most felpörgött az ezzel kapcsolatos kormányzati kommunikáció. Ennek (is) tudható be, hogy a témafelelős Lázár János államtitkár hétfő délben hallássérült EP-képviselő kollégájával, Kósa Ádámmal közösen tartott sajtótájékoztatót.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Nyilván ott lesz az összes híradóban, ahogy Kósa jelelve közli: mostanáig rossz volt a hatszázezer magyarországi fogyatékkal élőnek, eztán viszont jó lesz. Legalábbis ami a választásokon való részvételüket illeti.

Pionyírkormány

Mint megtudtuk, Európában voltak ilyen-olyan próbálkozások a fönti ügyben, de „egységes csomagba” kontinensszerte először a kétharmad foglalja majd az intézkedéseket. Hogy konkrétan mit is, arról viszonylag keveset tudtunk meg, hiszen az államtitkár folyamatosan várja a javaslatokat.

Az már most bizonyosnak tetszik, hogy Braille-írásos segédlet segíti majd a vakokat. Így érhető el, hogy kísérő nélkül is leadhassák majd szavazatukat, ekképpen biztosítva a szavazás titkosságát. (Azt mondjuk nem értjük, egy dombornyomott útmutató hogyan segít majd önállóan eligazodni a sima választási cédulán, de nyilván hamarosan erre is válasz születik.)

További „akadálymentesítésként” tálalódott, hogy bár eddig az értelmi sérülteket bírósági verdikt megfoszthatta választójoguktól, mostantól ez eltörlődik, helyette szellemi fogyatékkal élő honfitársaink szabadon regisztrálhatnak, s ha regisztrálnak, szavazhatnak is. A mi hibánk lehet, hogy ezt szűkítésnek percipiáljuk. Föltétlenül a könnyítések között kell viszont említenünk, hogy a tervek szerint 2014-től minden településen kell lennie olyan választókörnek, mely kerekesszékkel önállóan megközelíthető.

Se cédula, se kampánycsend

Újságírói kérdésekre úgy általában is esett szó a választási eljárási törvényről. Lázár megismételte szokásos érveit a regisztráció mellett. Ezek közül kiemeljük, hogy eldőlt: könnyebb lesz jelöltté válni, mint bármikor az elmúlt huszonkét évben.

Ennek központi elemeként Lázár javasolja a kopogtatócédulás rendszer eltörlését. Egy múlt heti háttérbeszélgetésen azt mondta az államtitkár, száz aláírást tartalmazó támogatói lista elég lesz a képviselő-jelöltté váláshoz, egyúttal ahhoz is, hogy az önjelölt közélő két-hárommillió forintos állami támogatást kapjon a kampányra. Lázár most puhábban fogalmazott, amikor arról beszélt, a nekünk legkedvezőbbet kell kiválasztani a demokráciákban bevált módszerek közül. Ezek: „Néhány száz aláírás, vagy kaució, vagy közéleti személyek ajánlása.”

A kampánycsend eltörléséről faktumként nyilatkozott az államtitkár. Ez ügyben már csak az a kérdés, hogy a választás napján, valamint a választási helyiségek környékén milyen mértékű korlátozások legyenek.

LMP, Jobbik, MSZP

Hogy mindez mennyire újdonság, ahhoz némi adalék, hogy a lázári bejelentések kommentálására előzetesen ígért LMP-s sajtótájékoztató „téma hiányában” elmaradt.

Annál aktívabb volt a jobbikos Dúró Dóra, aki ráduplázott Lázárra, mégpedig abban hogy nem száz, hanem kétszáz aláírást szabna a jelöltté válás feltételéül. A kopogtatócédulás rendszer eltörlését pártja sikereként értékeli (kétségtelen: a Jobbik is tiltakozott ellene), az előzetes regisztrációt viszont vehemensen ellenzi a képviselő asszony.

A szocialista Molnár Zsolt azt javasolja Lázáréknak, hogy azon nyomban “felejtsék el a törvényjavaslatot, kezdjék elölről, a nulla pontról az egyeztetéseket”, hallgassanak meg “okos embereket” a tárgyban. Molnár szerint “emészthetetlen” a válsztási eljárási törvény, és “nem is lesz emészthető” az olyan, egyébként szimpatikus tételektől, mint a településenkénti egy választási helyiség akadálymentesítése.

Molnár cenzusként értelmezi az előzetes regisztrációt, mellyel kapcsolatban kifogásolta, hogy “egy nem feliratkozás három választásból zárja ki az állampolgárt”. Érve: ha például valaki nem regisztráltatja magát 2014 márciusáig, akkor nemcsak a tavaszi országgyűlési választásokról zárja ki magát, hanem az őszi önkormányzatiról és az EP-választásokról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik