Belföld

Budapesti diáklány a szegedi Munkácsy-tárlat húszezredik látogatója

A budapesti Jedlik Ányos Gimnázium egyik osztálykiránduló diákja lett a megajándékozott szerencsés.

Csütörtök délután a fővárosi Jedlik Ányos Gimnázium 11. évfolyamának egy osztálykiránduláson lévő, harminc fős csoportja érkezett mit sem sejtve a szegedi Móra Ferenc Múzeum nagyszabású Munkácsy Mihály-kiállítására. A Szeged24-től tudták meg, hogy a múzeum most várja a tárlat húszezredik látogatóját, akit Fogas Ottó múzeumigazgató és Rákay Philip, a Munkácsy Alapítvány elnöke köszönt ajándékcsomaggal.

A diákokon azonnal úrrá lett az izgalom, mindenki a szerencsés akart lenni. Kulatsek Katalin osztályfőnök a Szeged24-nek elmondta: fogalma sem volt az eseményről, ő már jó előre megvette az osztálynak a belépőket, és azért hozta Szegedre diákjait, mert olvasta, hogy a szegedi tárlaton egy „emberszabású, különleges gyűjteményt” nézhetnek meg, köztük olyan képpel, amely eddig még nem volt látható sehol.

A sorban állás és számolás után a szerencse végül az osztály egyik diákjára, Imre Dórára esett, aki megilletődve állt a kamerák kereszttüzében. „Soha nem történt velem ilyen, nagyon boldog vagyok, mert egyébként is szeretem Munkácsy Mihály képeit, különösen a Krisztus-festményeit, és azt, ahogy szerintem kontrasztos színeket használ,a figurái is azok, ettől a festményei olyannak tűnnek nekem, hogy akár fényképek is lehetnének” – mondta diáklány a Szeged24-nek. Dóra szerencséjének osztálytársai is nagyon örültek, azt mondták: erre az osztálykirándulásra mindig emlékeznek majd.

Imre Dóra

Dóra a múzeum ajándékcsomagát, melyben Munkácsy-album,  az Ecce homo festményről szóló kötet, egy Vasary-kötet az Angyali Üdvözletről, Munkácsyt idéző emléktárgyak, bögre, jegyzetfüzet, hűtőmágnes és Havasi Bálint zongoraművész CD-je lapult, Rákay Philiptől, a Munkácsy Alapítvány elnökétől vette át, aki szerint jó helyre került az ajándék, mert mutatja, hogy ezt a fajta művészetet korra és nemre való tekintet nélkül lehet szeretni. Rákay Philip úgy vélte: Munkácsy életműve jó példázza, ahogy hazájából elindulva tehetsége és hazaszeretete révén „világsztár” lehet valakiből.

Rákay Philip és Medgyesi Konstantin

A Munkácsy Alapítvány elnöke a Szeged24-nek nyilatkozva elmondta: az a céljuk, hogy a Pákh Imre gyűjtő által rendelkezésükre bocsátott „fantasztikus gyűjteményen”, kiállításokon, konferenciákon, filmeken keresztül Munkácsyt és az országot is népszerűsítsék itthon és szerte a világban. Rákay Philip arról is beszámolt, hogy a Szegedre Bécsből érkezett mostani tárlatnak Ausztriában óriási visszhangja volt volt, amely „Magyararország hírét is vitte”.

Az alapítvány elnöke szerint többek közt ezért is érdemes befektetni a kultúrába. A konkrét befektetésről beszélve Rákay Philip azt is elárulta: a kiállítások bevételéből változó arányban részesül az alapítvány és az adott múzeum, az alapítvány a rá eső részt mindig „visszaforgatja”, és szponzorokat is keres, mert a darabonként is több száz milliót érő képek szállítása, biztosítása és egyéb költségei sok pénzt emésztenek fel. Medgyesi Konstantin, a szegedi múzeum sajtóreferense ehhez kapcsolódva azt hozta példának, hogy a Golgota-képet – amelyet feltekercselve kell szállítani – minden mozgatás után restaurálni kell, és csak ez többmilliós költséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik