Belföld

Több mint 100 éves hidegrekord dőlt meg a héten

Több mint 100 éves napi hidegrekord dőlt meg keddre virradóra, a Nógrád megyei Zabaron mindössze 3,5 fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán, honlapján.

Múlt hét hétfőn 39,7 Celsius-fokon tetőzött az első augusztusi hőséghullám. Aznap az országos 40,2 Celsius-fokos rekord ugyan nem dőlt meg, de a fővárosban ekkor is rekord meleget mértek. Az országos tiszti főorvos által elrendelt 5 napos hőségriasztás múlt kedd éjfélig volt érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt is felidézte, hogy tíz napja még az augusztusi első hőséghullám hőmérsékleti meleg rekordjairól adtak hírt. Augusztus 14-én viszont az elmúlt több mint 100 év legalacsonyabb hőmérsékletét mérték – tették hozzá. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásain 1901-től kezdődően ezen a napon a legalacsonyabb minimum hőmérséklet eddig 4,3 fok volt, amelyet 1975-ben a Kékestetőn mértek. Most kedd hajnalban Zabaron mindössze 3,5 fok volt.

A legfrissebb előrejelzések szerint a héten tovább melegszik az idő, és a meleg még augusztus 20-a után is megmarad – írta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik