Belföld

Budapesten koncertezik a Jethro Tull frontembere

ian anderson (ian anderson, )
ian anderson (ian anderson, )

Ian Anderson, a rockzene legendás fuvolása új lemezével jön hozzánk.

Nem panaszkodhatnak a Jethro Tull-rajongók. Tavaly, 40 év után újra kiadták az 1971-es Aqualung albumot, idén áprilisban megjelent a Thick As A Brick 2., tavasszal pedig turnézni indult a rockbanda, még pedig Budapestet is útba ejtve.

Két rész, két óra

Az egykori és jelenlegi Jethro Tull-zenészekkel érkező legendás fuvolás most először adja elő teljes egészében az 1972-es koncertalbumát, a Thick As A Bricket, amely az együttes egyik legsikeresebb ópusza. A progresszív-rock mesterművet követően az április 3-án megjelent második részt, a Thick As A Brick (TAAB) 2. című albumot is hallhatja a budapesti közönség.

A turné idén, április közepén indult Nagy-Britanniából, és még a 2013-as év is be van táblázva fellépésekkel. Az együttes Európában és Amerikában egyaránt bemutatja az új albumot. Ian Anderson mellett egykori és jelenlegi Jethro Tull-tagok is szerepelnek a budapesti fellépésen: David Goodier basszusgitáron, míg John O’Hara billentyűs hangszereken és tangóharmonikán játszik, Florian Opahle gitározik, a dobok mögött pedig Scott Hammond.

Az augusztus 26-i koncertre ellátogatókat a veterán rockbanda egy kétórás, kétrészes, vetítéssel és más teátrális elemekkel megspékelt műsorral várja a Kongresszusi Központban.

Visszatért Gerald

Mégis miben más a TAAB 2., mint a TAAB? Az új lemez ugyancsak a 40 évvel korábbi koncertalbum kitalált főszereplőjét, Gerald Bostockot állítja a középpontba, ám azt a kérdést feszegeti, hogy vajon mi történt, történhetett a kis Geralddal az elmúlt évtizedekben, vajon mi lett belőle. Az április elején debütált, remek hangzású progresszív rocklemez komoly elismerést váltott ki a szakma, illetve a rajongók körében.

Ian Anderson már több korábbi interjúban is elmondta, az Aqualung és a Thick As A Brick – művészi szempontból – a két kedvenc albuma. Ez a két lemez áll a szívéhez legközelebb, mert azt az időszakot képviselik, amikor még bátran kísérletezgetett különböző témákkal, különböző zeneszerzési módszerekkel. 2010-ben azonban találkozott a tengerentúlon a zenész-producer Derek Shulmannal, aki felvetette neki, mi lenne, ha folytatná a Thick As A Bricket. Anderson először csak legyintett az ötletre, ám miután komoly diskurzus bontakozott ki kettőjük között arról, hogy vajon ma mit csinálna Gerald, és vajon létezik-e még a legendás újság, már nem volt kérdés: lesz folytatás!

Aki pedig eddig még nem tudta beszerezni a legújabb ópuszt, az augusztus végi koncerten egy füst alatt hallgathatja meg az első résszel.

Thick As A Brick 2 Tour
2012. augusztus 26., vasárnap 20 óra

Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ

Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint korlátozott számban a CD Pincében és a Lemezkuckóban.

Honlap: Livesounds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik