Belföld

Pótfelvételi: lejár a határidő

diákok (diák, felvételi, )
diákok (diák, felvételi, )

Péntekig lehet jelentkezni egyetemi, főiskolai pótfelvételire. Az egyetemek, főiskolák gőzerővel kampányolnak a hallgatókért.

„A felsőoktatást érintő módosítások hatályba lépése és a jelentkezési határidő közötti idő rövidsége miatt sok felvételiző elbizonytalanodott, ez pedig tükröződött a jelentkezések számában is. Úgy vélem, a pótfelvételi időszak ebben az évben jóval kiemeltebb szerepet kap az intézmények életében, mint korábban”– összegezte a felsőoktatási felvételi eljárás ”első köre” után a helyzetet Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) rektora, a Magyar Rektori Konferencia tagja. Több mint 110 ezren (mintegy 30 ezerrel kevesebben, mint 2011-ben) jelentkeztek idén a felsőoktatásba, első körben viszont csak 80 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára. A harc tehát a maradék 30 ezer jelentkezőért, és azokért folyik, akik normál eljárásban nem indultak, de most esetleg meggondolták magukat.


Még van remény – Fotó: Kummer János

A keretszámok változása mind az állami, mind a magánintézmények jelentkezési trendjét felbolygatta. Bizonyos szakok csak költségtérítéses formában indulnak és különösen új helyzet a felsőoktatásban, hogy idén a korábbi évekkel ellentétben a magánintézmények egyáltalán nem kaptak az alapszakokra állami helyeket. „Ebben a helyzetben megnőtt az első helyen jelentkezők jelentősége. Aki az új környezetben nem tud versenyképes maradni, az nehéz idők elé néz” – véli a BKF rektora. A pótfelvételi eljárás tehát nemcsak a leendő hallgatóknak, hanem sok felsőoktatási intézménynek is utolsó esélyt nyújthat.

Tanulj: megmondta a Fluor Tomi

Ezért számos főiskola erős kampánnyal toborozza a leendő hallgatóit. A Kaposvári Egyetem például laptopot, városi bérletet, díjkedvezményt, megpályázható ösztöndíjat kínált a leggyorsabb jelentkezőknek, sőt a pótfelvételi nyílt napjára meghívták „húzónévnek” Fluor Tomit is. A Miskolci Egyetem netes játékot indított, amiben ingyen gólyatábort, kondibérletet, menükártyát nyerhetnek a felvételizők. A Kodolányi János Főiskola csökkentett önköltséggel próbálja megnyerni a őket, Szolnokon pedig ingyen nyelvórákat ígérnek nekik. Több intézmény roadshow-val népszerűsítette magát.

A pótfelvételi azoknak adhat esélyt, akiket egyetlen megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban, vagy nem is jelentkeztek. A pótfelvételin csak egy helyre lehet kérelmet beadni, a meghirdetett képzések pedig kizárólag önköltséges formában indulnak.

A minimum itt is 240 pont

A pótfelvételi eljárásban több mint 400 szakirányra lehet jelentkezni a különböző felsőoktatási intézmények költségtérítéses helyeire. Azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározott ponthatárnál. Ha az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál, azaz alapképzési szakoknál, egységes, osztatlan képzéseknél 240, felsőfokú szakképzésnél 140 pontnál.

A felsőoktatási pótfelvételi jelentkezést be lehet nyújtani elektronikus úton, a www.felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi szolgáltatás keretében, előzetes regisztráció után, augusztus 10-ig. A pótfelvételi eljárási díj – 5000 forint – banki átutalással, illetve bankkártyával fizethető.

A ponthatárokat előreláthatólag 2012. augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézményektől kapják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik