Belföld

Az idén is ott lesz az Emlékpont a Szigeten

Több százezer fiatal leginkább a zene és a hangulat miatt megy el az Óbudai-szigetre. Különleges kulturális programokkal tölthetik el idejüket a fesztiválozók, ha felkeresik a Múzeumi Negyedet.

Hogyan nézett ki egy nappali 1960-ban? Mire buliztak a fiatalok a hetvenes években? Milyen társasjátékokkal játszottak annak idején? Ezekre és más hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok a „szigetlakók”, akik ellátogatnak az Emlékpont sátrába augusztus 8. és 12. között a 20. Sziget Fesztiválon. Európa legjobbnak ítélt nagyfesztiválján igazi retrohangulattal várják a Múzeumi Negyedbe betérőket a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény munkatársai.

A Múzeumi Negyed már ötödik éve sikeresen van jelen a Szigeten. Itt mutatkoznak be a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok – köztük a hódmezővásárhelyi Emlékpont is –, amelyek interaktív foglalkozásokkal, kvízjátékokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és performanszokkal csábítják a művészetkedvelőket. A múzeumok sokszínű kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatják az aktuális kiállításokat a sértetlen Sziget-karszalaggal érkezők.

Azok a fiatalok, akik a Sziget közönségének gerincét adják, és szerte Európából, sőt azon túlról is érkeznek Budapestre, hogy egy nagy buli részesei legyenek, már olyan korban nőhetnek-nőhettek fel, amikor Európa keleti és nyugati felén élni földrajzi adottság csupán. Nekik az a természetes, hogy nincsenek határok, hogy szabadon utazhatnak, tanulhatnak, barátkozhatnak. Az Emlékpont munkatársai azt az időszakot, az 1960–1970-es évek világát kívánják bemutatni a „szigetelőknek”, amikor még vasfüggöny zárta el egymástól az öreg kontinens lakóit. A vásárhelyi közgyűjtemény sátrában korabeli társasjátékokkal és a táncdalfesztiválok hangulatával várják a betérőket.

Augusztus 8-án, szerdán este hat órától pedig Mohai Tamással, a hazai blues-, dzsessz- és rockzene egyik meghatározó alakjával a magyarországi szocializmus évtizedei alatt tűrt és tiltott dalokról, együttesekről beszélget Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik