Belföld

Sok kacagást ígér a Peleskei nótárius

Saját bemutatóval várja a közönséget a jubileumi Szegedi Várjátékok: a Pinceszínház művészei a Szegedi Nemzeti Színház színészeivel kiegészülve mutatják be Gaál József bohózatát.

A cél az, hogy a közönség nagyon jól érezze magát a komédiával átszőtt zenés darab közben; “szórakoztatni akarunk, azt szeretnénk, ha a nézők rendkívül sokat kacagnának” – mondta el a pénteki bemutatóról a Pinceszínház igazgatója az MTI-nek.

Kancsár József felidézte: a darab szövegkönyvét, amelyet Erdélyben sokszor játszottak, egykor Sinka Károlytól kapta. Az anyagot mostanra átdolgozták és maivá tették. Bár felújították, az 1700-as évek története ma is aktuális. “Nem változik a világ, csak a helyszínek és a kosztümök, de az érzések és az emberek nem” – fogalmazott az igazgató.

A történet szerint a peleskei nótárius ügyvédbojtár fiát elcsábítja egy fővárosi nő. Az apa elindul megmenteni a fiút, de kiderül, hogy a csábító egy aranyos lány, akit serfőző édesapja nem egy ügyvédbojtárnak szán. Végül azonban mégis a két apa hozza össze a fiatalokat.

A főhős az ősi erkölcsökhöz ragaszkodó, szűk látókörű, de egészséges észjárású és romlatlan falusi magyar embert mintázza, aki a fővárosi élet modern viszonyai közé jutva szembeszáll a saját világnézetével ellenkező viszonyokkal, ósdiságával egyrészt kissé komikussá, másrészt rokonszenvessé is válik.

Érdekesség, hogy a darab boszorkányát Gömöri Krisztián alakítja. Mellette Kárász Zénó és Sorbán Csaba lép fel a kőszínház színpadáról, a rendező Ádám Tamás pedig szintén a Szegedi Nemzeti Színház munkatársa. A darabban a Pinceszínház művészei közül látható lesz Kancsár Orsolya és Kancsár József, Varga Bálint, Rácz László, Papp Gabriella és Czene Zoltán.

A pénteki bemutatót követően a közönség szombaton és vasárnap, valamint jövő hétvégén két alkalommal láthatja a vígjátékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik