Belföld

Mibe fájhat a parlagfű?

Elméletileg sok millióra is büntethetik, aki nem irtotta határidőre a parlagfüvet, a gyakorlat azonban mást mutat.

Az erről szóló törvény szerint június végéig kellett elvégezni a tulajdonosoknak a parlagfű mentesítést, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok már elkezdték az ellenőrzéseket, és bírságolhatják azokat, akiknek a földterületén, kertjében parlagfüvet találnak.

Elmélet kontra gyakorlat

A szegedi jegyző erről szóló határozata is taglalja, hogy először felszólítást küldenek a renitenseknek, akik ha a levél átvételét követő nyolc napon belül nem intézkednek, akkor megbüntetik őket, vagy kényszerkaszálást rendelnek el náluk. Ráadásul, akit egyszer már felszólítottak, az egy éven belül már nem kap több levelet, hanem azonnal bírságolják. A szankció a terület nagyságától és fertőzöttségének mértékétől függően tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet, ez ismétlődéskor még növekedhet is. Aki pedig nem fizeti ki a bírságot, attól az adó formájában is behajtható. Legalábbis elméletben.

„A sok milliós bírság a gyakorlatban azonban eddig nem létezett, hektáronként általában az alsó határt, a 15 ezer forintot alkalmazzák, ami nagyjából egy kaszálás munkadíjával azonos. Tehát a tulajdonosok jórészét, akiknek nem óriási a területe, valójában nem tartja vissza a bírság, mert attól többe kerül a sokszori kaszálás” – mondta a Szeged24-nek egy névtelenséget kérő agrárszakember. Kaszálni pedig a törvény szerint muszáj lenne, egészen késő őszig.

Bejelentés

Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de a gyomnövényre allergiások érdekeit védő Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület is fenntart évek óta egy telefonos és online bejelentési lehetőséget.

A civil szervezethez július óta Csongrád megyéből mindössze két bejelentés érkezett, mindegyik Szegedről. Az egyik szerint a volt szőregi katonai lőtér és az újszegedi lakópark, többtulajdonosú építési telkén van parlagfű. A másik bejelentő szerint Szentmihályon, egy, a Holt-Tiszáig lenyúló, nagyjáből kétezer négyzetméteres telken nőtt nagyra a gyomnövény, és a szomszédban egy súlyos tüdőbeteg nő lakik.      

Veszélyeztetettség

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) nyilvános, folyton frissülő, elektronikus térképe szerint egyébként Szeged az “alig veszélyeztetett” kategóriába esik, Csongrád megye más települései vagy ugyanide, vagy az “enyhén veszélyeztetett” kategóriába. Ez azt jelenti, hogy a parlagfű átlagosan 0-2 ezrelékben van jelen.

Ez azonban valószínűleg nem vígasztalja azokat, akik az akár másfél méterre is megnövő gyomnövény nagyobb koncentrációjának közelében élnek. Orvosi felmérések szerint egyébként a magyarországi 2 és fél millió allergiás beteg közül minden második szenved a parlagfűtől. Ráadásul az aszály, ami most is van, a szakemberek szerint kedvez makacs túlélő képességgel rendelkező gyomövény terebélyesedésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik