Belföld

A magyar nők fele fél egyedül

„Ön biztonságban érzi magát, ha éjszaka egyedül sétál haza a lakókörnyékén?” A magyar nők 51 százaléka nemmel válaszol.

Ahogy az országok gazdaságilag és társadalmilag fejlődnek, a bűnözési ráták jellemzően csökkennek – köszönhetően részben a hatékonyabb rendészetnek, részben a szegénység visszaszorulásának. A Gallup adatai azonban azt mutatják: a megnövekedett biztonság nem egyenlőképp járul hozzá a férfiak és nők biztonságérzetéhez (és tényleges biztonságához sem). A magas jövedelmű országokban – így például Olaszországban, Franciaországban vagy az Egyesült Államokban – száz férfiból csupán tízen-húszan félnek egyedül az utcán – ez az adat a nők esetében akár harminccal is nagyobb lehet. Magyarországon minden második nő fél, ha egyedül kell hazasétálnia – ami nem meglepő, ha a vasárnap hajnalban Pécsett történtekre gondolunk.

A Gallup múlt héten publikált kutatása keretében 143 ország lakosainak tették fel a kérdést: biztonságban érzik-e magukat, ha éjszaka egyedül sétálnak a környékükön. Világszerte a férfiak 72, a nők 62 százaléka válaszolt igennel – 143-ból 84 országban kétjegyű a különbség a nők és férfiak válaszai között. A felmérés azt mutatja: különösen nagyok a különbségek a fejlett, magas jövedelmű országokban. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a fejlettség mellé magas elvárások társulnak a fizikai biztonságot illetően is – a védtelenebb nők pedig kevésbé érzik, hogy ez megvalósulna. Európában például – ahol a magas jövedelmű országok aránya a legnagyobb – míg a férfiak közül csak minden negyedik válaszol nemmel a kérdésre, a nőknek alig fele érzi magát biztonságban.

A felmérés rámutat a problémára, miszerint hiába a fejlődés, a nők elleni erőszak kérdése sok fejlett országban továbbra is megoldatlan. Új Zéland például a világ élmezőnyéhez tartozik a családon belüli erőszak tekintetében; de még a skandináv országokban is – ahol pedig rendkívül pozitívak a jóléti mutatók – eredménytelen a nők bántalmazása elleni küzdelem: Európán belül Svédországban jelentik be a legtöbb megerőszakolást.

A fizikai biztonság pedig elengedhetetlen feltétele lenne a nők egyenjogúsításának. Ahogy Hillary Clinton, az USA külügyminisztere mondta egy nemrég tartott beszédében: „Tanulmányok azt mutatják, hogy a nők fizikai biztonsága és egyenjogúságuk jobb megvalósulása szoros összefüggésben van egész országok biztonságával és harmóniájával.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik