Belföld

Veszélyek a vizen: a Balaton nem játszótér

Balaton (balaton, )
Balaton (balaton, )

A Balatoni Vizirendészet járőreinek már júliusban is sok munkát adott a felelőtlenség és a strandolók szabályszegése. Az alapvető szabályok mellőzése tragikus kikenetelű is lehet.

Még jócskán a hónap elején járunk, ám így is sok munkája akadt a vízi rendőröknek: július 2-án a járőrök Siófok-sóstó strand előtti vízterületről négy embernek segítettek kijutni a partra, akik gumicsónakkal 800 m-re elsodródtak a parttól. Két alkalommal a Balatonföldvár előtti vízterületről és egy alkalommal a Siófok, Szent István sétány előtti vízterületről 2-2-2 gumimatracos embert juttattak ki a partra.

Balatonszéplak-alsó előtti vízterületről 2 úszó személyt kellett kimenteniük, akik az erős szél miatt nem tudtak kiúszni. Bár a fentiekben említett esetekben mindenki szerencsésen kijutott a partra, azonban segítség nélkül akár tragédiába is fordulhatott volna a balatoni fürdőzés.

Ismételten felhívjuk a figyelmet néhány fontos információra, hogy mindenki épségben térhessen haza a Balatonról! A rendkívül nagy nyári melegben sem szabad elfelejteni az alapvető rendszabályokat a szabad vizekben történő fürdésnél. A Balatonon, ahol ilyen melegben egy hétvégén akár több százezer ember tartózkodik a vízben vagy a vízparton, különösen fontos néhány olyan hasznos tanáccsal szolgálni, amely akár életeket menthet a bajban.

A gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek. A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.

A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt vagy más hasonlóan ható szert (kábító vagy pszichotróp anyagot) ne fogyasszanak. Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni. Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe, előtte mosakodjanak le.

Vízi járművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el. Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.

Lehetőleg ne egyedül legyünk a vízben, mert ha akár csak rövid idejű eszméletvesztés is következik be, nincs segítség, és fulladás következik be. Végül nem árt néhány, már nagyon sokszor elismételt fürdőzési szabályt is újra elmondani, hogy:

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportoknál a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.

A Balatonon minden év 04. 01-től 10. 31-ig viharjelző szolgálat működik. A viharjelző állomások körben a Balaton partján 29 több irányból jól látható helyen vannak elhelyezve.

Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.

A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.

A hőségriadóban nagyon fontos a magas átlaghőmérséklet és a magas UV sugárzás miatt, hogy a déli órákban árnyékos helyen tartózkodjunk, ne hevüljünk túl, és megfelelő folyadékot, vízmennyiséget fogyasszunk, hiszen komoly egészségkárosító hatása van az extrém melegnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik