Belföld

Botka: 3 milliárdot vonnak el Szegedtől jövőre

Botka László (botka lászló, mszp, )
Botka László (botka lászló, mszp, )

Jövőre az átalakítások miatt meg fog szűnni az önkormányzati rendszer - nyiltakozta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfő este a szegedi polgármester.

A kormány az IMF-nek akarja bizonyítani a jövő évi költségvetéssel, hogy megvan az IMF nélkül is – vélekedett Szeged polgármestere, aki elmondta: a jelenlegi számítások szerint 7,5 milliárdnyi feladatot von el a kormányzat, ugyanakkor 10,5 milliárd forintnyi forrást nem kapnak meg – ez azt jelenti, hogy 3 milliárddal többet vonnak el, mint kellene.

Botka László szerint jövőre az átalakítások miatt meg fog szűnni az önkormányzati rendszer. 2012 júniusában senki sem tudja megmondani, hogy 2013 január elsejétől ki fogja fenntartani az iskolákat, magyarázta a polgármester, aki szerint az látszik, hogy jobb nem lesz jövőre, kevesebb pénzből romlani fog a szolgáltatások színvonala. Botka László hozzátette: az elmúlt évek fideszes trükkje, hogy nem közvetlenül vet ki adókat a kormány, hanem közvetítőket keres az adóemeléshez, ezek most az önkormányzatok lesznek.

Bánó András műsorvezető a beszélgetés végén a Szeged24 cikkére hivatkozva megkérdezte a polgármestert, miért tartotta szükségesnek, hogy a Facebookon keresztül üzenjen Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesternek. Botka válaszában arra tért ki, hogy Vásárhely vezetése nem gondolkodott helyesen, amikor svájcifrank-alapú kötvényeket bocsátott ki, hiszen Szeged annak köszönheti viszonylag stabil anyagi helyzetét, hogy fix árfolyamhoz rögzített kötvényekből biztosította az uniós források önrészét. Botka szerint egyébként a leköszönő vásárhelyi polgármester válasza nem cáfolta  a szavait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik