Belföld

Kiszelly Zoltán: Kétpártrendszer lesz

kiszelly zoltán (kiszelly zoltán)
kiszelly zoltán (kiszelly zoltán)

Kötelező legyen választani járni, vagy épp ellenkezőleg, regisztrálni kelljen legalább egy hónappal korábban. Mire játszik Orbán, s mire játszik Mesterházy? Interjú a politológussal.

Minden választásra jogosult számára legyen kötelező a részvétel – ezt javasolja az MSZP. Egyetért az elképzeléssel?

Maradjunk inkább az elemzésnél.

Akkor tegyük mellé a Fidesz minapi javaslatát is. Orbánék pont az ellenkező irányba indulnának: előzetes regisztrációhoz kötnék a választásokon való részvételt. Konkrétan minimum egy hónappal a nagy nap előtt be kellene ballagni az önkormányzathoz, és aláírásunkkal jelenteni be szándékunkat. Az MSZP szerint ez cenzus, a demokrácia leépítése.

A vita lényegében arról szól, mi legyen a protest szavazókkal, akikről tudni, hogy az utolsó pillanatban döntenek nemcsak arról, kire szavazzanak, hanem arról is, hogy egyáltalán elmenjenek-e választani. A Fidesz javaslata nyilvánvalóan mérsékelné a részvételt, jelentősen csökkentené a protest számát, emelné a saját, hatékonyan mozgósítható szavazóinak arányát. A szociknak viszont, mivel ellenzékben vannak, az az érdekük, hogy növeljék a részvételt, ezzel a protest súlyát is.


Fotók: Nemény Márton

Számos európai országban létezik a Mesterházyék javasolta modell, egyebek mellett Belgiumban is. Ott ráadásul pénzbírság sújtja a távol maradókat, az MSZP viszont nem kíván szankciót.

Törökországban és Olaszországban is kötelező a részvétel, de ez „kifutó modell”. A tömegdemokrácia kora lejárt, ezt látni Európában mindenütt, én azt prognosztizálom, hogy a cenzus, a választási részvétel szűkítése felé mozdulnak a választási rendszerek. Ahogy egyre több európai él szociális transzferekből, úgy válik egyre finanszírozhatatlanabbá a jóléti társadalom. Ki fogja megszavazni a nyugdíjak, a fizetések, a segélyek csökkentését? Ha az érintettekre bízzuk a szavazást, az történik, mint például 2002-ben Magyarországon: az győz, aki többet ígér.

Magyarán a Fidesz kiszorítaná a döntésekből a csórókat, a képzetleneket, a segélyből élőket. Úgy lesz, mint száz éve: akié a pénz, azé a demokrácia, a politika, a hatalom, az osztja az észt.

Száz éve is azok döntöttek, akik tudták, akik képesek voltak felfogni, miről határoznak. Azok, akik a döntés költségét viselték.

Azok, akik jól éltek, képzettek voltak. Akiknek volt munkájuk, így nem szorultak segélyre, és nem jártak tyúkot lopni mondjuk azért, hogy enni adhassanak a gyereküknek.

Szociális önzés – ez ennek a neve. Lehet a gazdagok önzése és lehet a szegények önzése. Legjobb aktuális példa Görögország, ahonnan a jómódúak rég kimenekültek a vagyonukkal együtt, s maradtak a szegények, akik most vasárnap beszavazzák majd a parlamentbe a populistákát, aztán villámgyorsan csődbe mennek. Azzal sem járnak jól a szegények. Hadd hozzak be még egy hazai szempontot. A 2014-es magyarországi választás rendkívüli jelentőségű, ugyanis dominóhatással bír: amelyik párt nyer, jó eséllyel besöpri az EP- és az önkormányzati választást is.

Most dől el, lesz-e orbáni húsz év?

Meg az is, hogy Orbán képes-e megújítani a középosztály és a szegények szövetségét, amit a 2008. márciusi népszavazásra kovácsolt össze és 2010-ben is működtetett.

Már amennyiben szövetségnek nevezhető az, hogy mindkét csoportnak teleígérte a padlását. Aztán az úgymond középosztályt megjutalmazta az egykulcsossal – a szegények kárára.

Szóhasználat kérdése, hogy szövetséget mondunk vagy azt: érdekek találkoztak. Az igazi baj az, hogy nincs pénz. Van viszont protest, amit Orbán igyekszik csökkenteni.


Ez az öreg fekete-fehér trükk

Vagy legalább a szavazatokban megjelenő hatását próbálja mérsékelni. Jelesül az emlegetett regisztrációval. Amúgy a kötelező választási részvétel ötlete pusztán szócséplés, hiszen elfogadásához parlamenti kétharmad kellene, márpedig egyharmada sincs a ráadásul megosztott ellenzéknek. Ezzel nyilván tisztában vannak Mesterházyék is. Akkor viszont miért álltak elő a javaslattal?

Egyrészt azért, mert nem kerül semmibe. Másrészt azért, mert demokratikusnak kívánnak látszani, mondhatják, hogy mindenkire számítanak, a Fideszt pedig megpróbálják betolni a nem demokratikus mezőbe. Ez az öreg fekete-fehér trükk. A szocialisták az üléspontjukhoz igazítják az álláspontjukat, ami hiba, mert azt mutatják vele, nem bíznak a győzelmükben, inkább a választási szabályokat idomítanák az érdekeikhez.

A nyomába nem léphetnek a választási törvényt a valóságban is átszabó Fidesznek.

Az egészben az a legszebb, hogy a Fidesz összes pártpolitikai javaslata indirekt módon az MSZP érdekét is szolgálja. Az, hogy a tagok tartsák el a pártokat, hogy legyen regisztráció, hogy legyenek hangsúlyosak az egyéni választókerületek és a többi. Hiszen mindez a kétpártrendszer irányába tolja el választási rendszerünket. Amiben a Fidesz lenne az egyik párt. És a másik? Az bizony az MSZP.

Vagy a Jobbik.

A Jobbik, most úgy tetszik, elszalasztotta a lehetőséget második erővé válni.

Ön azt várja, hogy Mesterházy köszönömöt rebegjen Orbánnak?

Arra ugyan várhatnék. Nyilván nem fogja mondani, hogy köszi, remek, pont jó nekünk a váltópárti szerep.  Inkább eljátsszák a demokráciaféltést, és magukban szépen beletörődnek a Fidesz javaslataiba. Az úgynevezett domináns kétpártrendszer felé tartunk, ilyen működik Angliában is, ahol bár nagyjából tíz párt ül a Parlamentben, de csak kettőnek van esélye kormányt alkotni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik