Belföld

Nyugdíjcsökkentésre készül a kormány?

nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas, )
nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas, )

A Magyar Szociális Fórum úgy tudja, akár ötödével is megkurtíthatja a járandóságokat a kabinet által tervezett új rendszer. A szaktárca cáfol.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) azt kérdezte a miniszterelnöktől, megfelel-e a valóságnak az az elképzelés, amely szerint januártól változtatnának a nyugdíjrendszeren. A szervezet ugyanis olyan értesülések birtokába jutott, amelyek szerint mindenkinek 20 százalékkal csökkentenék a nyugdíját, és alap-, illetve munkanyugdíjat állapítanának meg.

Az alapnyugdíj azoknak járna, akik most a nyugdíjminimumot kapják, ez 28 500 forint. Az ő járandóságukat is 20 százalékkal mérsékelnék, de 20 ezer forintos alapnyugdíjjal egészítenék ki. Ezzel a nyugdíjminimum összege gyarapodna, ugyanakkor nettó 20 százalékkal csökkenne a 100 ezer forint feletti nyugdíjak összege.

Ebből teremtenék elő a nyugdíjminimum emelt összegét. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy 110 ezer forintos nyugdíj 22 ezer forinttal csökkenne, vagyis csak 88 ezer forint járna jövő évtől – adta hírül a profession.hu.

Garantálják a nyugdíjak reálértékét

„A nyugdíjak csökkentésével korábban sem foglalkozott és most sem foglalkozik a kormány” – cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium ügyfélszolgálati irodája az MSZF információját.

A parlament tavaly törvénybe foglalta, hogy a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell. A kabinet ennek alapján tervezte a jövő évi nyugdíjakat a Széll Kálmán Tervben, és ez szerepel majd a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik