Belföld

Százhatvan tonnát emel naponta Zoran

A világ egyik legerősebb embere, a szerb Zoran Vejic Szegeden készült arra, hogy ősszel Las Vegasban dobogóra állhasson a body buildingesek legnagyobb versenyén, a Mr. Olympián.

Mégis, mennyit bírhat ki egy ember csontozata, izomzata, izülete? És mennyi akarat, elszántság, fájdalomtűrő képesség fér el egy sportolóban? – sorolódtak a kérdések pár hónappal ezelőtt Szeged legnagyobb edzőtermében. A Dózsa utcai Fitworld Fitnessben ugyanis vagy tucatnyian álltunk, szájunkat tátva, és figyeltünk egy korábban még nem látott gyakorlatot. A lábtológépre ekkor már feltettek minden súlyt, ami csak felfért, ám a gyakorlatot végző fiatalembernek még ez is kevés volt. Ekkor még két ember ült fel a gépre, majd a gigászi súly ráereszkedett a napi edzését végző versenyző lábaira, aki mindezt kinyomta, nem is egyszer, majd, mint aki jól végezte dolgát, lassú sétával pihentette izmait.

Harminckét éve küzd a súlyokkal

Akkor még csak annyit tudtam a különleges képességű nehézatlétáról, hogy Zoran a neve, és Szerbiából érkezett. Ma már az sem titok előttem, hogy Zoran Vejic 1970-ben született Belgrádban, vagyis az idén 42 éves, és éppen 32 éve küzd meg nap, mint nap a súlyzókkal.

– Hatéves koromban kezdtem a sportot, előbb futottam, majd eveztem, de tízévesen már eldöntöttem, hogy nagyon erős ember akarok lenni, és ezt a súlyzók emelésével érhetem el – mondta el Zoran tört, de jól érthető magyarsággal. Hozzáteszem: a szerb testépítőt hat nyelven kérdezhettem volna, ugyanis az elmúlt húsz évben bebarangolta a fél világot, és anyanyelve, valamint a magyar mellett görögül, olaszul, angolul és németül is jól beszél.

– Ezt annak köszönhetem, hogy a délszláv háború idején elhagytam Jugoszláviát, hat országban éltem, edzettem, dolgoztam az évek során, és így megtanultam a nyelveket is. De mielőtt útra keltem, 1988-ban megnyertem Jugoszlávia ifjúsági testépítő bajnokságát, és azt is elmondhatom magamról, hogy én vagyok Jugoszlávia utolsó testépítő felnőtt bajnoka abszolút kategóriában, ugyanis 1991-ben én álltam a dobogó legfelső fokán – mesélt mosolyogva a rendkívül szimpatikus bajnok.

Szeged ideális „edzőtábor”

Edzését meg sem szakítva, a rövid pihenők idején sorolta ezután a többi címét, például azt, hogy háromszoros szerb és négyszeres görög bajnok, 2000-ben az angliai Birminghamben Mr. Universum versenyt nyert, míg 2005-ben Debrecenben lett  master világbajnok. Akkor már ismerte Magyarországot és Szegedet is, hiszen kalandozásai során 1999-től 2001-ig már edzett a napfény városában. Majd egy évtizednyi kitérő után, 2010-ben visszatér a Tisza partjára, mert – mint elmondta – Szeged egy nagyon szép, nyugalmas város, ahol kiválóan fel lehet készülni a versenyekre, és Belgrádban élő családjához is könnyen hazautazhat innen, ha találkozni szeretne velük.

De mostanság aligha fog hosszabb kirándulásokat tervezni Zoran, ugyanis a szeptember 8-án, a finnországi Lahtiban megrendezésre kerülő Grand Prix versenyre készül. Hatalmas a tétje ennek a viadalnak, mert a legjobb három versenyző három héttel később az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett, a világ legjobbjait vendégül látó Mr. Olympián mutatkozhat be Las Vegasban.

Hat edzés, két kiló lóhús

Zoran nem bíz semmit a véletlenre, rutinos versenyzőként pontos edzés és táplálkozási rend szerint tölti napjait Szegeden. A 182 centi magas, most 122 kilós izomhegy 6 edzést tart hetente, mindegyiken 2 és fél órán át gyűri a súlyokat. Egy edzésen összesen 160 tonnát (!) emel meg, és hogy el ne fogyjon idő előtt az ereje, naponta 2 kiló főtt lóhúst, egy kiló rizst és egy kiló almát eszik meg, amivel 10 ezer kalóriát visz be a szervezetébe. Ja, és 10 liter vizet is megiszik, mert szükség van a megfelelő mennyiségű folyadékra. Tiltott szer viszont egy milligramm sem – mondja határozottan, ugyanis rendkívül szigorú doppingtesztnek vetnek alá minden versenyzőt ma már az ő sportágában is.

A fogyasztás időszakában – vagy ahogy a bodysok mondják: a szálkásítás idején – Zoran egyébként a lóhúst napi két kiló csirkével vagy pulykával váltja fel, és a verseny napján 115 kilósan áll majd színpadra. Végül még néhány megdöbbentő adat: Zoran Vejic 250 kilót tud kinyomni fekve, 320 kilóval képes leguggolni és felállni, míg ama nevezetes lábtológépen, amit a cikk elején már említettem, 700 (!) kilót sikerül neki kinyomni egy lendülettel.

Zorant tehát a súlyok nem tudják legyőzni, ezért inkább a pénzhiánnyal hadakozik. Olvasva a táplálkozási szokásait, el lehet képzelni, mibe kerül az élet Zorannak. Éppen ezért, bár a versenyen való induláshoz a pénz nagy részét már előteremtette, örömmel venné, ha akadna olyan ember vagy vállalkozás, aki szponzorpénzzel segítené felkészülését. Mert az igaz, hogy szerb színekben versenyez majd, de Szegedet is szeretné népszerűsíteni Finnországban, és reményei szerint majd Las Vegasban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik