Belföld

Nem kell kártya, a vénád azonosít

beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )
beléptető rendszer (beléptető rendszer, beléptetőkapu, )

Mutasd az ereid, megmondom ki vagy.

Egy magyar kutató-fejlesztő csoport által, a Fujitsu szenzorára alapozva kifejlesztett biometrikus – vénából formált kulcs alapján működő – beléptető rendszert bérel a fejlesztőktől a Nemzeti Innovációs Hivatal, jelentette be Mészáros György, a hivatal elnöke. A „véna szenzor” azon az elven működik, hogy minden ember vénatérképe más. Ez 6 éves korunktól nem is változik, – mondja Györgydeák Péter a fejlesztő Houdini Engineering Group ügyvezetője.. Ezt a térképet olvassa le a rendszer.

Még senki sem törte fel

A világon egyedüli beléptető rendszer a szokásos 10-50 pont helyett 5 millió ponton azonosítja a belépő tenyerét, és nem drágább a hagyományos kártyás technikánál. Érintés mentes, tehát nem lehet titkos adatgyűjtésre használni, egy a 10 milliárdhoz a hibahatára – sorolja az előnyeit az ügyvezető. Szerinte jelen pillanatban ez talán a legmegbízhatóbb biztonsági termék. Legalábbis még senkinek sem sikerült feltörnie az elmúlt években.

Útlevél helyett

A vénaalapú érzékelés kizárólagosan azonosítja az adott személyt, ezért a jövőben a bankkártya, az utazási bérlet mellett akár az útlevelet is kiválthatja. Az azonosítás után a szenzor automatikusan törli a szkennelt mintát, így a tenyér érlenyomata nem nyerhető ki a rendszerből.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Csak a szoftver kellett

Mert a szenzort a Fujitsu már 5 éve gyártja eddig azonban nem volt hozzá olyan szoftveres kiszolgálás, mint amilyet a magyar cég fejlesztett. A cég vezetői szerint a technológia 10 milliárd ember adatait tudja gyorsan és nagy biztonsággal azonosítani. Hollai-Horváth Zsombor a szoftver egyik fejlesztője azt mondja, hogy egy keretet adott csak a már létező szenzornak. Mindenesetre a Fujitsunak pont ennyi hiányzott.

Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar államnak nem került pénzébe a fejlesztés támogatása. Mészáros György hozzátette, a most a hivatalban működő rendszert nem vásárolják meg, csak azzal segítik a fejlesztőket, hogy bérelik és népszerűsítik a technológiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik