Belföld

Új festményekkel gyarapszik a Tornyai Múzeum gyűjteménye

Az 1985-ben megnyílt Alföldi Galéria állandó kiállítása az Alföld képzőművészetéről nyújt átfogó képet.

Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla, Barcsay Jenő és további nyolc, a realista festészet kiemelkedő művészének tizennégy alkotását helyezi tartós letétbe Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményében, ezzel is segítve az Alföldi Galéria állandó kiállításának megújítását és bővítését – mondta el a Szeged24-nek Elek András, a múzeum sajtóreferense.

E törekvésben – a közgyűjtemény műveinek bemutatásán kívül – más muzeális intézmények kölcsönzései is segítették a létrehozókat. Már a megnyitással egy időben megindult az átengedett műveknek saját tulajdonú alkotásokra való cserélése; és ezt a törekvést folytatja Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Tornyai János Múzeum 2007-es városi fenntartásba kerülése óta több alkalommal vásárolt Hódmezővásárhely városa műalkotásokat a képzőművészeti gyűjteménynek, de a mostani mecenatúra mind mennyiségében-minőségében mind módjában mérföldkövet jelent a múzeum történetében. A város ugyanis tizennégy, saját tulajdonában lévő műalkotásnak a Tornyai János Múzeum részére történő tartós letétbe helyezésével kívánja gazdagítani az Alföldi Galéria állandó kiállításának anyagát.

A művek között szerepelnek Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Boldizsár István, Endre Béla, Fényes Adolf, Kohán György, Nagy István, Nyilasy Sándor, Perlmutter Izsák, Rudnay Gyula, Szőnyi István és Tornyai János munkái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik