Belföld

Segélyhívó telefonok tanyasi időseknek

Biztonságérzetük javítása érdekében félszáz segélyhívó telefont adnak főleg tanyasi idős embereknek.

Az Országos Polgárőr Szövetség és a Magyar Vöröskereszt „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek“, elnevezéssel programot dolgozott ki, hogy javítsa az idősek életkörülményeit és biztonságérzetét. Ennek során a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége ötven segélyhívásra alkalmas mobiltelefont vásárolt, melyek elsősorban a külterületeken, tanyákon élő, idős, magányos emberekhez kerülnek – közölte a polgárőr szervezet  elnöke a Szeged24-el. Batíz István elmondta, hogy az Ásotthalom, Csongrád és Röszke környékén élőkhöz összesen harminc, a Balástya, Mórahalom, Nagymágocs, Szegvár, Üllés melletti tanyavilágba pedig húsz készülék jut. Ha baj történik, a segélyhívó mobil  riasztása a polgárőrséghez érkezik be, melynek munkatársa felveszi autójába az illetékes tanyagondnokot, és együtt mennek segíteni a helyszínre.

Az ország legnagyobb tanyavilága a Dél-Alföldön van. A Csongrád megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke arról is tájékoztatott, hogy másfél évtizedre nyúlik vissza a tanyaprogramban a rendőrséggel közösen végzett munkájuk. Már több mint ezer tanyát részletesen feltérképeztek Csongrád megyében, felvéve az ott élők szinte minden fontos adatát, és GPS koordinátákkal látták el ezeket a helyszíneket. Az elnök szerint azonban ettől jóval többre, sok ezerre tehető a tanyasiak lélekszáma. Batíz István arról is beszámolt: a polgárőrök „szinte mindent” csinálnak, hogy segítsék a településektől akár tíz-húsz kilométerre élő, zömmel hetven-nyolcvan éves időseket.

Ha kell tűzifát szállítanak, bevásárolnak, gyógyszert vagy ebédet visznek. Legutóbb pedig a szélsőséges télben, a tanyákhoz vezető utakat is takarították a hótól – sorolta a példákat az elnök. Minderre szerinte szükség is van, mert az önkormányzatok jó része megfelelő autó vagy ember híján  nem bírná egyedül a tanyasi idősek ellátását. Batíz István elmondása szerint a polgárőrök azt tapasztalják, hogy bár  az életellenes bűncselekmények nem kirívóak a tanyavilágban, a magányos öregek veszélyérzete mégis nagy.

Az elnök elmondta: a határ melletti Csongrád megyében mindennapos az illegális migránsok jelenléte a tanyák körül, ami gondot és félelmet okoz az ott élőknek. A magányos idősek megijednek az idegen határsértőktől, akik előfordul, hogy éhesen terményeket vagy tyúkokat visznek el tőlük   Ezért a polgárőrök azt remélik, hogy az új segélyhívó telefonok erősítik majd a magányos tanyasiak biztonságérzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik