Belföld

Hátrányban a nők és a kismamák

Az ombudsman szerint több dolog gátolja a kisgyermekes szülők munkavállalását.

Szabó Máté több olyan visszásságot talált, amely rontja a nők, a kismamák munkavállalási esélyeit. Az ombudsman szerint a kisgyermekes anyák foglalkoztatása jelentősen elmarad az EU átlagától. A három év alatti gyereket nevelőknél Magyarországon ez az arány 14 százalék, ami a legalacsonyabb az uniós országok között.

Kevés a részmunkaidős és a távmunka, és az egyik legnagyobb gond, hogy a gyermekek napközbeni ellátását biztosító rendszer lyukas. Nincs elég bölcsődei, óvodai férőhely, az intézmények túlzsúfoltak, nyitva tartásuk nem igazodik a szülők munkavégzéséhez.

Az alapvető jogok biztosa kérte, hogy mindezt a nemzetgazdasági miniszter vegye figyelembe, amikor kidolgozza a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására szánt javaslatait. Szabó Máté a nemzeti erőforrás minisztertől már törvénymódosítást is kért, mivel több jogot is sért, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat, gyermekgondozási segélyt kapó anyák nem vehetnek részt támogatott képzésekben.

Ez akadályozza visszatérésüket a munkaerőpiacra, noha a cél – az ombudsman szerint – éppen az lenne, hogy a gyes, gyed lejártakor a szülő megfelelő képzettséggel rendelkezzen az azonnali munkába álláshoz. A mai szabályozás szerint ez azonban lehetetlen, így akár több év is eltelhet, mire visszatérhet a munkába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik