Belföld

44 milliárdos Orbán-csomag

37 milliárdot a minisztériumoktól vesznek el, a Vidékfejlesztési Minisztériumot érinti a legnagyobb megszorítás.

Orbán Viktor kormányfő kiadta a munkát a minisztériumoknak, hogy dolgozzák ki, milyen területeken spórolnának, hogy megvalósítható legyen a hétfőn nyilvánosságra hozott Széll Kálmán-terv 2.0 nevű program.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a minisztériumoknak és a költségvetési szerveknek idén több mint  44 milliárd forintot kell zárolniuk. A tárcáknak jövő szerdáig kell közölniük Matolcsy Györggyel terveiket.

A minisztériumoktól 37 milliárd forintot vonnak  el. Az összegből csaknem 8 milliárd érinti a Vidékfejlesztési Minisztériumot, 6,7 milliárd a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, 6 a Belügyminisztériumot, 4,5 a fejlesztési, 4,3 milliárd forint pedig a közigazgatási és igazságügyi tárcát. A honvédelmi tárca zárolási kötelezettsége meghaladja a 3 milliárdot, az adóhivatalé csaknem 2, a nemzetgazdasági minisztériumé 1 milliárd forint.


Fotó: MTI / Kovács Attila

A kormányhatározatban azt is kijelölték, mely területeket nem érinthet a zárolás. Az agrártárcánál például nem csökkenthetik a Nemzeti Méhészeti Programra vagy az Igyál tejet programra szánt pénzt. A nemzeti erőforrás csúcsminisztériumnál a költségcsökkentés nem érintheti például a rezidenseknek adott béremelést, a Nemzet Színészeit, és az egyházi intézményeknek adott támogatásokat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak úgy kell csökkenteni a költségvetését, hogy a hitoktatásra, az egyházi oktatási programokra ne jusson kevsebb, mint amennyit eredetileg terveztek.

Több milliárd forintot von el a kormány a költségvetési intézményektől is, így a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapnak és a Magyar Fejlesztési Banknak is kevesebb jut majd. Az önkormányzatok 4 milliárd forinttal kevesebbet költhetnek  segélyezésre.

A nemzeti fejlesztési miniszternek május 31-ig kell részletesen kidolgoznia a helyközi közlekedési rendszer, valamint a MÁV Csoport korszerűsítésére vonatkozó javaslatát. Tartalmazza a dokumentum az elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetését is, amelyre a miniszternek úgy kell javaslatot tennie, hogy az a működési költségek levonása után éves szinten legalább 150 milliárd forintos bevételi többletet eredményezzen.

A kormány a határozatával felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy a fővárosi helyi közösségi közlekedés támogatására szolgáló 2013. évi költségvetési kiadásokat a 2012. évi előirányzathoz képest 10 milliárd forint összeggel csökkentett mértékben tervezze meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik