Belföld

Bukásra áll Orbán a német cégeknél

Befektetési szempontból rosszul vizsgázott a kormány: a Magyarországon tevékenykedő német cégek egyharmada ma már más országot választana - írja a nol.hu

Orbán gazdasági kurzusa lehangolja a német befektetőket – írja a Handelsblatt. Ahogy a gazdasági lap írja, a német vállalkozók körében nő az elégedetlenség a gazdaságpolitikával szemben, olyannyira, hogy egyharmaduk Magyarország helyett ma már szívesebben választana más országot a befektetéseihez. Ez negatív rekord: a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara – amely 1998 óta évente felméri a hangulatot a tagsága körében – kutatásai szerint ilyen rossz eredményt Magyarország még egyszer sem mutatott az elmúlt 14 évben: a befektetésre ajánlott kelet-európai országok listáján Magyarország a tavalyi negyedik helyről a tizedikre esett vissza. Lengyelország, Csehország és Szlovákia pedig egyre távolabbra húz el tőle.

A Handelsblatt szerint Orbán Viktor két éve hivatalban lévő kormánya ezzel visszaigazolást kapott a vitatott gazdaságpolitikájáról, miután visszamenőleges hatállyal módosított törvényeket, állami kézbe vonta a magánnyugdíjpénztárakat és különadókat vetett ki egyes ágazatokra.

A német cégeknek főleg a jogbiztonság hiányzik Magyarországon: a megkérdezett vállalatok 87 százaléka elégedetlen a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával. Amióta 2010 nyarán hivatalba lépett, az Orbán-kormány közel négyszáz törvényt fogadott el, ez a „hektikus” ügybuzgalom azonban nagy nyugtalanságot keltett a befektetők körében.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik