Belföld

Munkajogi perbeszédben is az élen a győri jogász-jelöltek

A IX. Országos Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyen a győri egyetem jogi karának csapata - Trenyisán Máté, Komp Bálint és Kecskés Eszter – a II. helyen végzett.

„A legjobb alperes” különdíját kapta Komp Bálint, s ugyanezt az elismerést vehette át a bírák közül a második legjobb Trenyisán Máté. Felkészítő tanáruk dr. Ferencz Jácint egyetemi tanársegéd, a Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszék oktatója volt. A győri egyetemisták csapatának felkészülését gyakorlati és elméleti tanácsaival Jászberényiné dr. Farkas Katalin bíró, a Győri Munkaügyi Bíróság elnöke is segítette. A győrladaméri Trenyisán Máté az ózdi József Attila Gimnáziumból, a szombathelyi Komp Bálint az ottani Premontrei rendi Szent Norbert Gimnáziumból, a szászvári Kecskés Eszter a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumból jött Győrbe, a Széchenyi István Egyetemre jogot tanulni.

A hallgatóknak 2 óra áll rendelkezésre a jogeset kidolgozására és a perbeszédre való felkészülésre. Az esetek megoldása komoly munkajogi és retorikai felkészültséget igényelt, a zsűrit kiváló, tapasztalt gyakorlati szakemberek, munkaügyi bírák, ügyvédek alkották. A verseny előtt nem tudták a hallgatók, hogy milyen jellegű esetet, illetve melyik perbeli pozícióban (alperes-felperes-bíró) tárgyalnak. A sorsolás irányított volt, a szervezők figyeltek arra, hogy a csapattársak különböző eseteket oldjanak meg, illetve minden egyetem minden perbeli pozícióba delegáljon versenyzőt. A versenyen a feladatot bírósági tárgyalást szimulálva oldották meg, az alperesek érveket ütköztettek a felperesekkel, a bírók pedig ítéletet hoztak, amelyet természetesen részletesen meg kellett indokolniuk. A zsűri értékelte a hallgatók munkajogi megoldását, előadásmódját, az érvelés minőségét, a pervezetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik