Belföld

Nincs pénz a kórházak felújítására

Csak idén 24 milliárd forint kellene az államosított kórházaknak a legsürgetőbb felújításokhoz, amit saját vagy uniós forrásból kell megoldaniuk, mert tulajdonosuk, az állam nem ad rá pénzt - írja a Világgazdaság.

Az év elején állami tulajdonba került 59 egészségügyi intézmény megközelítőleg 24 milliárd forintot jelölt meg idén szükséges felújítási és beruházási forrásként. A fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint megalapozott ez az igény. Az állami költségvetésben azonban semmilyen pluszforrás nem áll rendelkezésre, az intézményeknek saját forrásaikból, uniós támogatásokból, valamint a tb-támogatásból kell a pénzt előteremteniük.

Saját bevétel lehet egy kórház számára a külföldi, illetve az esetleges VIP-betegek ellátása, valamely helyiség bérbeadása. A Magyar Kórházszövetség számításai szerint az ilyen bevételek nem érik el az intézmények összbevételeinek 5 százalékát. Az uniós forrásokat általában nagyobb beruházásokra hirdetik meg, állagmegóvásra jellemzően nem ad pénzt az EU.

A halaszthatatlan munkálatok között olyan kötelezettségek – például a töredezett padló cseréje, a hámló vakolat miatti festés – is szerepelnek, amelyeket valamely hatóság írt elő. Ezeket akkor is teljesíteni kell, ha nincs pénz, ugyanis ha elmulasztják, akár meg is bírságolhatják a kórházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik