Belföld

Lázár péntekre ígér döntést

Rapid négypárti egyeztetés zajlott kedd délután a köztársaságielnök-választásról.

A Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére rapid négypárti egyeztetés zajlott kedd délután a szocialisták parlamenti frakcióirodájában a küszöbönálló köztársaságielnök-választásról. Az MSZP – egyetértésben az LMP-vel – azt szeretné, ha a Ház konszenzussal, akár négyötös egyetértéssel választaná meg Schmitt Pál utódját.

A tanácskozást követően a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Lázár János mindössze annyit közölt, hogy „megfontolásra és támogatásra érdemesnek tartja” a baloldalról érkezett javaslatok többségét. Lázár konzultál pártja elnökségével, majd péntek délben tájékoztatja a nyilvánosságot a jelölés és a választás mikéntjéről.


Fotó: Berecz Valter

A megbeszélés után az LMP-s Jávor Benedek, a DK-s Varju László és a szocialista Lukács Zoltán is azt emelte ki: „esélyt kell adni” arra, hogy ne „pártkatona” kerüljön a Sándor-palotába.

A törvény szerint az április másodikai lemondástól számítva harminc nap áll az Országgyűlés rendelkezésére államfőt választani. Az MSZP-s Lukács Zoltán valószínűsíti, hogy április huszonötödike és huszonhetedike között lesz köztársasági elnöke Magyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik