Belföld

Finisben a szegedi „Csodák Palotája”

Csíkszeredai és szegedi építőipari szakközépiskolásoknak mutatták be Szeged készülő új kulturális centrumát.

Szeged új, ultramodern kulturális központja, mely leginkább a fővárosi Csodák Palotájához hasonlít, a diákokat a tudománnyal hivatott összekapcsolni. A szegediek szavazhattak is a készülő centrum nevére, amely így az Agóra elnevezést kapta, utalva a görög demokrácia  közösségi terére, az akkori piacra, amely kulturális események színhelye is volt.

Az építkezés több mint fele már elkészült, július végére határidőre átadjuk az épületegyüttest a szegedi önkormányzatnak” – mondta el a Szeged24-nek a kivitelező KÉSZ Holding Zrt. marketingigazgatója, akinek a csíkszeredai és szegedi diákok vezetője egy nemzetiszínű szalaggal átkötött téglát adott át, hogy ezt is építsék be a komplexumba. Pintyőke Marcell erre úgy reagált: vállalatuk fontosnak tartja a szakmai utánpótlást, és abban bízik, hogy a határon túli építésztanulók közül minél többen csatlakoznak majd a cég romániai irodáihoz, amelyek az egyik legjelentősebbek külföldön. Feketű Béla, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Móravárosi Tagintézményének tanára arról tájékoztatott: a tucatnyi csíkszeredai diák a „Határtalanul” elnevezésű program segítségével érkezett Szegedre, hogy kulturális és szakmai tapasztalatot szerezzen.

Az egyik diák, Bogos Attila a Szeged24-nek azt is elmondta: nem csupán nézelődni jöttek, dolgoznak is a héten Szegeden: egy biciklis pihenőhely burkolatának építésében vesznek részt. A szegedi diákok cserébe április végén a csíkszeredai partneriskola épületének szigetelésében közreműködnek.

Urbán Gábor főépítésvezető arról számolt be: az Agórába költözik közösségi tér és számos tudományos gyűjtemény. Így a városi gyermekház, a Szegedi Tudományegyetem interaktív Informatóriuma, a Szegedi Biológiai Központ látványlaboratóriuma, ezenkívül a város volt szovjet laktanyájában őrzött, Európában egyedülálló, több ezer darabos számítástechnikai gyűjtemény. Az Agórába látogatók nem csupán nézhetik a páratlan kincseket, az intézményben zajló kísérletekkel is megismerkedhetnek.  Emellett az épületben lesz két nagy előadóterem, melyben koncerteket, előadásokat rendezhetnek majd.

A beruházás egyébként jórészt uniós pályázati forrásból zajlik, összesen több mint kétmilliárd forintba kerül, ebből az önkormányzat csaknem négyszázmilliós önrészt vállalt. Az Agóra program szorosan kapcsolódik a szegedi belváros rehabilitációjához, és célja Szeged versenyképességének növelése a kulturális alapú városfejlesztés eszközével.  A főépítésvezető azt is elmondta: a csaknem hatezer négyzetméteres, négyszintes, két  tömbből álló épületegyüttest egy impozáns híd köti majd össze, amely már majdnem teljesen áll.

A központ környékén mintegy nyolcezer négyzetméteren parkosítanak is, amely szeptemberben lesz kész. A marketingigazgató mindehhez azt tette hozzá: az is újdonság, hogy az épületben megújuló energiaforrásokat használnak: napelemes rendszert, és csaknem ötven hőszivattyút, amelynek villamosenergia-igényét a napelemek által megtermelt elektromos energia támogatja majd. Ezeket működés közben is megnézhetik majd a látogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik