Belföld

Nem kötelező gyógyítani a tbc-t

A magyar tüdőgyógyászok sokáig azt hitték, végre megszűnik, hogy egy beteg kezelését, akár tucadszor is elkezdjék. Tévedtek.


Tüdőszűrés előtt a tüdőgondozóban
Fotó: MTI / Balázs Attila

Információink szerint elvetette a minisztérium azt a szabályozási tervet, hogy a tbc-s betegeket akár kényszerrel is gyógykezelhessék. Ma Magyarországon 1200-1300 gümőkóros beteg van. Becslések szerint legalább tíz százalékuk nem hajlandó kezeltetni magát. Kádár Gabriella, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezetője azt mondja, van olyan betegük, aki nemrégiben tizedszer szökött meg a kórházból anélkül, hogy meggyógyították volna.

A gümőkór vagy tuberkulózis (tbc – tuberculosis) egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést, amelyek fő terjedési útvonalai is (pl. miliaris tbc)[1] Szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, húgyutak, csontok, ízületek és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A pulmonáris (tüdőt támadó) tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros (toxicus) anyagokkal árasztják el a szervezetet. Egyebek között ez okozza az idült tébécésekre jellemző “leromlási” (cachexia) tüneteket.

Van, ahol több a beteg

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában öt százalékkal emelkedett a tbc-s betegek száma. A The Guardian az Egészségügyi Világszervezet egyik szakértőjére hivatkozva azt írja, hogy a rezisztens baktériumok miatt a betegség elleni háborút a világ néhány részén már elvesztette az orvostudomány. Az Egyesült Királyságban egy év alatt csaknem félezerrel nőtt a betegek száma, míg az EU-ban csökken a fertőzöttek száma. A fejlődő országokban nehezen birkóznak meg a betegséggel.

Talán nálunk is csökken

Magyarországon májusban publikálják a legfrissebb tbc-s adatokat. Kádár Gabriella az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet osztályvezetője egyelőre nem akart találgatni a friss számokat illetően, de szerinte itthon is folytatódik a betegek számának csökkenése.

A Korányi évkönyve szerint az elmúlt 30 évben csökkenő tendenciát mutat a megbetegedések száma. A 70-es években még több mint 80 ezer magyar szenvedett a „tüdőbajtól”. Ez a szám a rendszerváltásra ötezer alá esett. Igaz, a 90-es évtized közepén ismét kicsit emelkedett az új betegek száma. A mostani betegszám mellett 100-150 olyan fertőzött beteg van, aki nem hajlandó kezeltetni magát, ezzel veszélyeztetve a környezetét is.

Rezisztencia
A tbc kezelése több szer kombinációjával történik, a beteg gyakran azonban nehezen látja be, hogy a tünetek megszűnésének ellenére hónapokon keresztül kell szednie a gyógyszereket a teljes gyógyu­láshoz. Ez a rendszertelen, vagy az előírásnak nem megfelelő terápia vezet a rezisztencia kialakulásához.

Kényszer

Korábban Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke eme sorok írójának azt mondta, hogy egy tavaly januári rendelet értelmében a beteget kényszerbeutalással kórházba lehet vinni. Vagy ott maradnak, vagy nem. Akkor Kovács doktor még bízott egy készülő szabályozásban, ami lehetővé tette volna a kényszergyógykezelést, vagyis a fertőző tébécéseket kényszerrel lehetett volna a kórházban tartani.

Mégsem lehet

Információink szerint azonban erre igen csekély az esély. Az általunk megkérdezett orvosok eddig reménykedtek, de most olyan jelzés érkezett az egészségügyi kormányzattól, hogy nem támogatják a kényszergyógykezelését a fertőző tbc-s betegeknek. Szerettük volna megtudni az egészségügyi államtitkárság véleményét is, de mindeddig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Régen sem volt

Sokan még ma is azt hiszik, hogy a rendszerváltás előtt létezett a kényszergyógykezelés intézménye. Ez azonban nem igaz. Persze hozzátartozik a tényekhez, hogy akkoriban kevesekben merült fel, hogy ha az orvos azt mondta, itt kell maradni, akkor nem fogadtak szót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik