Belföld

A Fidesz Schmitt Pál lemondására készül?

A párt tagadja, hogy a plágiumügy lezárásának közeledtével új szabályokat alkot az államfő lemondására.

A köztársasági elnök doktori disszertációjának eredetiségét vizsgáló bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza jelentését. Lázár János, Gulyás Gergely és Harrach Péter a házszabály módosításában, hét bekezdéssel az államfő lemondására alkot új szabályokat – írja az atv.hu. A képviselők a változtatásokat az alaptörvénnyel és az országgyűlési törvényjavaslattal indokolják.

Ha az államfő lemondana, erről a vitát 15 napon belül meg kellene tartani, akár rendkívüli ülésen – áll a javaslatban. Legalább 10 képviselő vagy bármely frakció kezdeményezhetné, hogy az államfő fontolja meg lemondási szándékát. Erről a javaslatról a Háznak szavazni is kellene. Ha a lemondást az államfő fenntartja, azt a Háznak tudomásul kellene vennie. Külön szabályokat alkotna a Fidesz arra az esetre például, ha az országgyűlés megfosztaná az elnököt a pozíciójától, mert kiderülne, hogy szándékosan törvényt sértett vagy bűncselekményt követett el – írja az atv.hu.

A Fidesz szerint valótlanok és megtévesztőek azok a hírek, amelyek szerint Schmitt Pál lemondására alkot új szabályokat. A párt úgy véli: a köztársasági elnök jogállásával és ezen belül lemondásával kapcsolatos szabályok az új országgyűlési törvényben változatlan tartalommal szerepelnek. Az államfő jogállásával kapcsolatos legfontosabb szabályokat az Alaptörvény és a köztársasági elnök jogállásáról szóló (2011. évi CX) törvény tartalmazza.

A Fidesz által hivatkozott 2011.évi CX. törvény 2. § (1) valóban kimondja, hogy a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, de lemondása „érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg”.

Ha az Országgyűlés a köztársasági elnököt a lemondás megfontolására kéri, a köztársasági elnök megbízatása az elhatározását fenntartó nyilatkozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a fenntartó nyilatkozat benyújtásával szűnik meg – a törvény 2. § (2) bekezdés szerint, míg a 3. § alapján az államfő feladatkörei ellátását kilencven napon túl lehetetlenné tevő állapotának, „illetve a megválasztásához szükséges feltételek hiányának megállapítását bármely országgyűlési képviselő indítványozhatja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik