Belföld

Az MSZP-nek más a véleménye a tandíjról

Az MSZP szerint Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár állításával szemben "igenis van tandíj" a most felvételizett felsőoktatási hallgatók nagy részének.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján cáfolta a kormány képviselőjének korábbi állításait. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a felsőoktatásból 40 milliárd forintot vonnak el, ami azzal jár, hogy 20 ezerrel csökkentik az államilag finanszírozott férőhelyek számát és “átlagosan duplájára, két és félszeresére emelik a tandíjakat”.  “Hiába állítja ugyanis államtitkár asszony, hogy mégiscsak 70 ezer gyermeknek ilyen-olyan módon az állam finanszírozza a továbbtanulását” – fogalmazott, hozzátéve: a leendő részösztöndíjasoknak is sokkal többet kell majd fizetniük, mint korábban a költségtérítéses hallgatóknak.

Az MSZP elnökségi tagja szerint Hoffmann Rózsa a “magyarázhatatlant magyarázta” akkor is, amikor azt mondta, az oktatásban elindított változások a társadalmi mobilitást növelik, hiszen olyan fiataloknak is utat nyitnak a tanulás előtt, akiknek ez az egyetlen kitörési lehetőségük.

Az ellenzéki politikus szerint pontosan ennek az ellenkezője történik, éppen azoktól veszik el a felsőoktatásba kerülés lehetőségét, akik a legszegényebb, illetve kevésbé tehetős családokban nőttek fel, míg a gazdag családok gyermekei “automatikusan bekerülnek” az egyetemekre és főiskolákra. Kunhalmi Ágnes ezen állítását azzal magyarázta, hogy a “gazdag családok gyermekei ki tudják fizetni a különórákat, korrepetálásokat“, a többiek pedig a “röghözkötés, vagy a több százezres tandíj” közül választhatnak. Hozzátette: 32 ezer gyermekben és családjában “oly mértékben tört meg a bizalom, hogy egyáltalán a jelentkezés előtt feladták azt, hogy bejussanak a felsőoktatásba”.

Kunhalmi Ágnes kitért az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola helyzetére is, amelynek a politikus szerint 22 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodnia amiatt, hogy az egyetemtől összesen 2,7 milliárd forintot vontak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik