Belföld

140 milliót hiányszakmára

A győri önkormányzat különös gondot fordít a szakember utánpótlásra, ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy ebben az évben 140 milliót szánnak a helyi hiányszakmát tanuló diákok támogatására.

Győr város vezetősége közel 4 éve, még 2008-ban fogadta el az ösztöndíj rendeletét. Ez alapján a helyi hiányszakmát tanuló diákok többfajta jogcímen kaphatnak hozzájárulást tanulmányaik ellentételezéseként.

Kik a kedvezményezettek?

Szakképzési ösztöndíj támogatásban részesülnek például a 9-10. osztályos szakiskolai nebulók, de önkormányzati kiegészítő ösztöndíjjal élhetnek azok az ifjú tehetségek, akik valamely győri telephelyű cégnél kötnek tanulmányi szerződést. Végül azok is felvehetik szakképzési támogatásukat, akik a Győri TISZK valamely intézményének tanműhelyeiben kapnak gyakorlati képzést.

50 ezer a legjobbaknak

A hozzájárulás összege a tanulmányi eredménytől és a jogcímtől is függ, ez a határ 8-16 ezer, 12-24 ezer és 5-14 ezer forint között mozog. Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere azt mondja, az ügyesebbek akár 50 ezer forintot elérő ösztöndíjat is hazavihetnek, és ez nagy segítség lehet a szülőknek. „Az önkormányzat ebben az évben 140 millió forintot szán a költségvetésből a hiányszakmák finanszírozására, ez azt jelenti, hogy havonta mintegy 1000 diák juthat ösztöndíjhoz. Ez a rászoruló családoknak is egyfajta szociális segítség, hiszen a gyermek gyakorlatilag egy havi fizetést visz haza.” – hangsúlyozta a program fontosságát és ösztökélő szerepét az alpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik