Belföld

A műemlékvédelem megmentené a Szőke Tiszát

Műemlékvédelmi eljárást kezdeményezett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a szegedi Szőke Tisza hajó megmentése érdekében.

Mint azt korábban megírtuk, az oldalára dőlt és süllyedni kezdett Szeged egyik legnevezetesebb hajója a tápéi kikötőben. Lapinformációk szerint a tragikus fordulat hatására a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékvédelmi eljárást kezdeményez, ami talán a Szőke Tisza megmentésével járhat.

Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos, illetve a felszámolását végző biztos hozzájárulásán kívül a hivatal engedélye is szükséges bármiféle munka megkezdéséhez.
A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére a KÖH jelezte, hogy legkésőbb 2012. március 8-ig egyeztetést hív össze a tulajdonost képviselő felszámoló, a kikötőt képviselő MAHART Tiszayacht Kft. és a civil szervezetek részvételével annak érdekében, hogy minden fél, valamint a műemlékvédelmi szakhatóság számára egyaránt elfogadható további teendőket és azok ütemezését megbeszéljék.

A roncsot minél előbb el kell szállítani a kikötőből, ami egy rendkívül összetett feladat. Korábban is voltak ötletek arra, miként lehetne egy olyan hajójavítóba szállítani a vízijárművet, ahol biztonságossá és újjá varázsolják. Ez azonban anyagi nehézségek miatt mindig elmaradt. Az eredmény a mostani fejlemény, de talán a műemlékvédelmi eljárás megindít egy folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik