Belföld

Ez gyors volt: elfogadták Szeged 2012-es költségvetését

Egy hét elteltével úgy tűnik megszülettek azoka a politikai alkuk, melyek segítségével néhány perc alatt elfogadták a város ezévi költségvetését a képviselők.

A testület egy héttel korábbi ülésén Botka László (MSZP) polgármester hatórás vita után visszavonta a büdzséről szóló javaslatot, mert ugyan annak alapelveiről – a tanácskozás szünetében – megállapodás született a városvezetés és a Fidesz-KDNP-frakció között, a közgyűlésen azonban már nem lehetett módosító indítványt benyújtani az előterjesztéshez.
A megállapodás alapján született új rendelet szerint az önkormányzat 2012-es költségvetésének főösszege mintegy 50,8 milliárd forint.
Botka László az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a 2012-es költségvetés egyetlen jó tulajdonsága, hogy megszületett, ugyanis, ha a közgyűlés nem fogadta volna el a büdzsét, az államkincstárnak mérlegelés nélkül föl kellett volna függesztenie az önkormányzat finanszírozását.
A polgármester szavai szerint azért született “rossz, igazságtalan, a városnak kárt okozó költségvetés”, mert a kormányzati intézkedések következtében az előző évhez képest 1,3 milliárd forintnyi elvonás vagy plusz teher sújtja Szegedet.
A jogszabályváltozások következtében két év alatt 30 százalékkal csökkent a szociális célokra fordítható összeg, így a város kénytelen volt megszüntetni számos támogatási formát. A városnak 2012-ben 4-6 százalékkal csökkentenie kellett az oktatási intézményeknek jutó forrást is – tudatta a politikus.
Botka László kifejtette, 2012 volt az utolsó év, amikor a közgyűlés felelős módon dönthetett a város ügyeiről. 2013-tól az önkormányzat iskoláit átveszi az állam és a hatósági ügyek jelentős része is a járási kormányhivatalokhoz kerül. Az önkormányzat költségvetésének főösszege 2013-ban várhatóan nem éri el majd a 20 milliárd forintot – tette hozzá.
A polgármester közölte, a közgyűlés következő ülésén javaslatot tesz egy ideiglenes bizottság létrehozására, amely feladata a kormányzati és parlamenti intézkedések végrehajtásának előkészítése lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik