Belföld

Ezeket a kórházakat államosítanák

Tizenhat intézményt vesz át az állam, több mint kétszázezer embernek kell majd messzebbre utaznia a nagyobb műtétekhez.

A Világgazdaság megszerezte az államosítandó kórházak listáját. Első lépésként május 1-jétől az úgynevezett funkcióváltó intézmények kerülnek át mostani fenntartójuktól, a városi önkormányzatoktól.

A csornai, a debreceni, az edelényi, a kazincbarcikai, a kisbéri, a kalocsai, a komáromi, a komlói, a körmendi, a makói, a miskolci, a marcali, a mohácsi, a nagyatádi, a tapolcai, valamint a vásárosnaményi városi kórház érintett az átszervezésben – írja a Világgazdaság. Ezekben hamarosan teljes egészében vagy részben megszűnik az aktív betegellátás, emiatt több mint kétszázezer embernek kell majd messzebbre utaznia a nagyobb műtétekhez.

A kormány célja ugyanakkor, hogy az egészségügyi rendszert az olcsóbb egynapos sebészet és az ambuláns ellátás felé terelje ott, ahol ez lehetséges. Az egészségügyi államtitkárság érvei szerint az emberek magasabb színvonalú és biztonságosabb ellátást kapnak majd, hiszen jobban felszerelt, nagyobb betegforgalmú, így nagyobb tapasztalattal rendelkező kórházakban fogadják őket. Számítások szerint nagyjából tízmilliárd forint spórolható az átalakításokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik