Belföld

Újabb 45 kg eleség a Sóstó madarainak

Székesfehérvár Városgondnoksága folyamatosan gondoskodik a téli madáretetésről. Készülhetnek már a mesterséges odúk is.

A Városgondnokság munkatársa, Szárszóné Mágó Éva a helyi védettséget élvező Sóstó Természetvédelmi Területen egész tél folyamán eteti a madarakat. Eddig több mint 100 kg madáreleség fogyott, de újabb 45 kg napraforgó került a madáretetőkbe- adta hírül a fehérvári önkormányzat hírportálja.

A Zöldtanya közelében található etetőre szép számmal érkeznek kék-, szén- és barátcinkék, tengelicek, szajkók, vörösbegyek, meggyvágók, mezei és házi verebek. Ha szerencsések vagyunk, találkozhatunk őszapókkal s néha zöldikékkel is, de akár az etető alá kiszórt kukoricára idesereglett fácánokat is megfigyelhetjük.
Néhol még havas a táj a Sóstón, s a hóban rejlő róka, őz és vaddisznó nyomok tesznek tanulságot a Város egyik közkedvelt kirándulóhelyének, a Sóstó Természetvédelmi Terület gazdag állatvilágáról-olvasható az internetes oldalon.

A tavasz közeledtével a madáretetés lassan véget ér, de a madárbarátok már mesterséges odúkkal segíthetik a szárnyasokat. Még nem késő gondolni a cinegékre, akik április elején kezdik a fészekrakást, és a gólyáknak is készülhetnek már a fészektartó kosarak olyan helyekre, ahol a villanyoszlopok nem megfelelőek. A fészkek felhelyezéshez érdemes a nemzeti park igazgatóság segítségét kérni, és az áramszolgáltatóval egyeztetni – tudta meg a Fehérvár24 Berényi Zsombortól, a Magyar Madártani Egyesület munkatársától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik