Belföld

Az LMP szerint a kormány kivérezteti az országot

Ismét elhalasztják a dohányboltok állami kézbe adó törvényjavaslat országgyűlési zárószavazását, a gazdasági bizottság támogatta a hungarikum törvényt és a különadó törvény módosítását.

Scheiring Gábor arról beszélt, hogy Magyarországon a versenyszférában tömeges a leépítések, a fizetésképtelen cégek száma folyamatosan nő, a negatív folyamatokat pedig az állam nem mérsékli, hanem fokozza például a pedagógus, a katasztrófavédelmi, vagy a honvédségi leépítésekkel. Mindezt szerinte egy hibás elképzelés rossz végrehajtása miatt: ugyanis a kormány az adóversenyre épít a munkahelyteremtés területén, de “ott képtelenség Ázsiával felvenni a versenyt”. Az LMP szerint ezzel szemben a kormánynak csökkentenie kellene az adóterheket és célzottan csökkentenie kellene a járulékokat az alacsony végzettségűek és a leghátrányosabb kistérségek esetében, valamint azonnal vissza kellene állítani a progresszív adózást. “Mikor veszik már észre, hogy kivéreztetik az országot” – tette fel a kérdést Scheiring Gábor.

Czomba Sándor államtitkár válaszában leszögezte: 2011 utolsó negyedévében 46 ezerrel dolgoztak többen mint egy évvel korábban és a regisztrált álláskeresők száma is csökkent. A szaktárca pedig a munkahelyteremtés és -megőrzés területén is pályázatok kiírásával és a támogatási összegek növelésével kívánja legalább a válság előtti állapotot megőrizni. Hozzátette: nem lehet azért bírálni a kormányt, mert semmit nem tett, bár “tény, hogy komoly erőfeszítések kellenek az eddigi pozíciók megtartásához is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik