Belföld

Szegedi uszoda: méltatlan, de nem életveszélyes

Nincs életveszélyes állapotban a szegedi versenyuszoda – nyilatkozta Károlyfalvi Zsolt, a versenyuszodát üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. igazgatója.

Igencsak felkavaró hír döbbentette meg Szeged sportot szerető közvéleményét. Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke ugyanis azt nyilatkozta: a város versenyuszodája életveszélyes. Az MTI híradása szerint – egyebek mellett – a következő szavak hangoztak el egy, a magyar vízilabdasport jövőjével foglalkozó televíziós beszélgetésben, DIGI Sport Reggeli Start című műsorában: “Szegeden, ahol télen nem lehet normális nemzetközi mérkőzést játszani, hamarabb felépülhet egy nemzetközi szintű uszoda, mint a fővárosban. A helyzet katasztrofális. A Szeged évek óta az egyik élcsapatunk, mégis méltatlan körülmények között, egy sátorban játszik. Már az is diplomáciai bravúr, hogy el tudtuk intézni, hogy abban a sátorban nemzetközi meccset lehessen játszani, mert életveszélyes.”

Mivel a „spori” nem csupán a szegedi úszó és vízilabda versenysport nélkülözhetetlen bázisa, hanem diákok ezrei járnak oda testnevelés órára, úszásoktatásra, emellett az úszás szegedi szerelmeseinek is kedvelt célpontja, nem csoda, hogy a hír gyorsan körbeszaladta a várost. Szerencsére a helyzet korántsem annyira tragikus, mint az Martin György nyilatkozatából kihallható – mondta el megkeresésünkre Károlyfalvi Zsolt, a versenyuszodát üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. igazgatója.

A rendkívüli tél tényleg okozott gondot és rengeteg plusz költséget a versenyuszoda üzemletetésében, de életveszélyről még a legnagyobb havazás idején sem beszélhettünk. Valóban nagy mennyiségű hó esett a sátortetőre, de azt sikerült megtisztítani, vagyis minden veszélytől mentesen használhatták vendégeink a létesítményt. Az tény, hogy a szokottnál hidegebb volt a sátor alatt, hiszen előfordult, hogy az éjszaki mínusz 20 fokról kellett felfűtenünk a sátort plusz húsz fokra, és ez – éppen azért, mert sátorról van szó – nem ment zökkenőmentesen. A legnagyobb problémát egyébként a tanuszoda felfűtése okozta, ugyanis míg a nagysátor kétrétegű, addig a tanuszoda felett csupán egyrétegű sátor áll, ami korántsem rendelkezik olyan hőszigetelő tulajdonságokkal, mint a nagyobb sátor” – mondta a Szeged24-nek a direktor. Hozzátette: nem tudja miért tett ilyen kijelentés Martin György, de biztosra veszi: sokkal inkább a jó szándék vezérelte, mintsem bajt akart volna okozni.

Ezzel egyetért Hűvös László, az önkormányzat humán közszolgáltatási tanácsnoka is, aki a vízilabda szövetség elnökének szavait figyelemfelkeltésként értékelte.
Martin úrnak teljesen igaza van abban, hogy a szegedi vízilabdasport, amely az ország egyik kiemelkedő klubját tudja magáénak, a rangjához méltatlan otthonnal rendelkezik. Ezért is dolgozunk immár számosan azon, hogy a városban mihamarabb felépüljön az első fedett uszoda. Martin György szavai, reményeim szerint, országosan is ráirányítja a figyelmet a szegedi problémára, így egyre inkább bízhatunk majd abban, hogy Szeged önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem anyagi áldozatvállalása mellett állami és pályázati pénzek is érkezhetnek a fedett uszodai beruházás megvalósításához” – mondta Hűvös László.

Visszatérve a napi helyzethez: Károlyfalvi Zsolttól megtudtuk, a spori továbbra is zavartalanul üzemel, tehát például annak sincs semmi akadálya, hogy a hét végére kiírt pólómeccset megrendezzék, mert sem a versenyzők, sem a nézők nincsenek semmilyen veszélynek kitéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik