Belföld

Házi kedvenceinket is óvni kell a fagytól

Csak becsülni lehet, hányan tartanak macskát, kutyát Magyarországon. Miként védjük meg őket a hidegtől és a felsózott utaktól? A kérdés nem is annyira költői, hiszen rossz tapasztalatai miatt kollégánk például immár autóval viszi sétáltatni kedvencét a futtatóig. Szakemberhez fordultunk, megkérdeztük ő mit javasol.

Télen nagyobb energiatartalmú ételeket kell adni házi kedvenceinknek. A zsírosabb koszt, főleg a szabadban élő kutyáknál elengedhetetlen, hiszen ők közvetlen veszélyben vannak – mondta az FN24-nek az Elveszett Állatok Alapítvány állatorvosa. Varga József szerint nemcsak a meleg étel fontos, hanem a melegen tartás is. Aki teheti, fűtött helyiségben tartsa kedvencét, amíg tart a cudar hideg. A macskákkal általában nincs gond e tekintetben, mert nem szeretik a hideget. A kutyát viszont ha kell, erővel, de be kell vinni, főleg ha rövidszőrű és kistestű. Viszont mértékkel kell bánni a nagy meleggel is – figyelmeztet Varga József. Szerinte a 10-15 fok ideális hőmérséklet a kint élő állatoknál. A kutyáknak is kell adni vitaminokat, multivitaminokat, hogy erősödjön immunrendszerük. Lehet zöldség, gyümölcs is, attól függően, melyiket szereti. Ha nem eszik meg minden ételt a kutya, fontos, hogy azt ne hagyjuk megfagyni, és a langyos vizet is folyamatosan biztosítsuk. Aki táppal eteti ebét, az ilyenkor a tápanyagokban gazdagabb, munkakutyáknak készült eleséggel kínálja.


A lakásban élő kistestű kutyáknál mindenképp javasolt a ruha

Sétáltatás

Felvetődik a kérdés, hogy adjunk-e ruhát kedvencünkre a sétához, vagy sem. Varga József szerint ez kutyafüggő. A lakásban élő kistestű kutyáknál mindenképp javasolt a ruha, ám a nagytestű, vastag bundájúaknál nem feltétlenül kell. Az is sokat számít, hogy hosszabb vagy rövidebb sétára megyünk. Utóbbinál nem kell ruhát húzni. Akkor sincs szükség felöltöztetni a kutyust, ha intenzív futtasásra visszük. A talpa épségére viszont vigyázni kell. A só kikezdi a mancsot, ezért aki teheti, kerülje az ilyen területeket. Fontos, hogy az ebek talpát mindig szárazra kell törölni. Mosni viszont csak abban az esetben javasolt, ha nagyon sós lett a kutya. A nedves tappancs ugyanis csúnya fertőzéseket okoz. Érdemes szarvas faggyú és körömvirág kenőccsel kenni a sérült felületet.

Tünetek

A kutya is meg tud fázni. Tünetei ugyanazok, mint az embernél. Köhög, prüszköl, folyik az orra, nehezére esik a nyelés. Aki ezeket a tüneteket észleli, mindenképpen vigye állatorvoshoz kedvencét, és mézes kamillás vagy hársfateát itasson vele.


A vadaknál télen fokozottan ügyelnek az etetetésre

A vadaknál is tél van!

Nemcsak a háziállatokról kell gondoskodni télen, hanem a vadaknál is elkel a segítség. A vadásztársaságok ilyenkor fokozottak ügyelnek az etetetésre. Kaposvár környékén a gím- és dámszarvas mellett igen jelentős számú vaddisznó és őz, valamint kisebb számban muflon is él. A téli időszakban háromféle takarmányt adnak a vadaknak: szemeset (például kukoricát), lédúsat (napraforgó- kukoricaszilázs), szálasat (fűszéna, lucernaszéna) – mondta Varga Mihály lapunknak.

Az ország legnagyobb vadgazdálkodási területével rendelkező SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője szerint a folyamatos etetésnek – ami heti egy-két alkalmat jelent – és az erdő gazdag növényvilágának köszönhetően jó kondícióban vannak a vadállatok, így fel tudtak készülni a hidegre. Elég zsírréteget sikerült magukra „feltornázni” az állatoknak, így jelentős pusztulás nem volt az állományban. A vaddisznómalacok vannak csupán veszélyben, mert nem régen volt az ellés. Hogy rajtuk is segíteni tudjanak, széna- és szalmabálákat helyeztek ki, amiből a kocák meleg vackot építettek a kicsiknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik