Belföld

Az ombudsmant küldené az LMP a felvételizőkért

Az LMP parlamenti frakciója arra kéri Szabó Máté ombudsmant, forduljon Alkotmánybírósághoz, kérjen utólagos normakontrollt a "súlyosan jogkorlátozó" felsőoktatási kormányhatározat miatt, amely a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidőt határozza meg.

Az LMP parlamenti frakciója arra kéri Szabó Máté ombudsmant, forduljon Alkotmánybírósághoz, kérjen utólagos normakontrollt a “súlyosan jogkorlátozó” felsőoktatási kormányhatározat miatt, amely a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidőt határozza meg.

Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő, a  parlament oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke emlékeztetett arra, hogy az ombudsman csütörtökön közleményben állapította meg: szerinte jogsértő a kormányhatározatban meghatározott, a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidő.

Osztolykán  hangsúlyozta: a február 15-i felsőoktatási jelentkezési határidővel előállt egy olyan helyzet, amelyben a diákok nem tudnak felelős döntést hozni, “ami egy életre szól”. A túl kevés idővel ellehetetlenítik és megnehezítik a továbbtanulni szándékozók döntését, és ezzel együtt a családjaikét is – tette hozzá.

Nonszensz

A képviselő “nonszensznek és nevetséges lépésnek” nevezte, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár végül “humánusan” kilenc nappal meghosszabbította a felsőoktatásba való jelentkezés határidejét. Annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzat kilenc nappal nem segít ezeken a fiatalokon.

“A kézivezérelt felsőoktatás átgondolatlan irányba halad, ilyen körülmények között nem lehet továbbra sem felelős döntést hozni, és átgondolni egy fiatalnak azt, hogy hogyan is tervezze a jövőjét” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Még 9 nap

Az oktatási államtitkárság csütörtökön közölte, hogy február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe. A közlemény szerint az államtitkárság elindította a módosításhoz szükséges jogi eljárást, amelynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni.

Aznap a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt kezdeményezte, hogy legalább tíz nappal tolják ki a jelentkezési határidőt. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek azt mondta, azért tartják szükségesnek a február 15-i határidő meghosszabbítását, mert véleményük szerint nem elegendő a rendelkezésre álló idő.

A felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése január 31-én jelent meg, az idei, intézményekre, képzési területekre és szakokra lebontott keretszámokat január 20-án hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik