Belföld

Botka: a kormány Európa szégyenpadjára került

Botka László, Szeged szocialista polgármestere szerint ebben az országban minden felelősen gondolkodó magyar állampolgár aggódik amiatt, hogy milyen lesz az idei év.

A politikus csütörtökön a Közéleti Kávéház elnevezésű rendezvénysorozat keretében úgy fogalmazott, “a magyar kormány Európa szégyenpadjára került”, az Európai Parlament szerdai vitájában a demokrácia hiányát kérték számon a legfontosabb szövetségesek.

A polgármester hozzátette: aggódni kell amiatt is, hogy az ország finanszírozása, költségvetése hogyan alakul, és amiatt is, hogy az új önkormányzati törvény hogyan korlátozza a város fejlődését.

Magyarország, amikor 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, elfogadta annak értékeit, azaz a demokráciát, a szabadságot, és azt, hogy senki nem rendelkezhet korlátlan hatalommal – hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője. “Az unió különböző szervei ezeket kérik számon Orbán Viktor kormányán” – közölte Botka László, aki visszautasította azt a feltételezést, hogy ez nemzetközi baloldali összeesküvés lenne.

Az új önkormányzati törvény kapcsán a politikus azt mondta, hogy kapkodást, teljes zavart lát a rendszerben, szerinte az önkormányzatok jogfosztása és a magyar önkományzati rendszer leépítése zajlik. Mint hozzátette, a város számára az iskolák sorsa meghatározó, így ameddig arra van lehetőség, addig “Szeged az iskoláit nem adja”.

Az idei feladatok között a polgármester megemlítette, hogy a szegedi belváros rehabilitációjának újabb állomásaként felújítják a Dugonics teret és az Árpád teret, és folytatják a Vásárhelyi Pál utca négysávúvá alakítását. Emellett megkezdődik a belvárosi tiszai partfal átépítésének és az új klinikai tömb építésének az előkészítése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik