Belföld

Oszkó Pétert szeretné vendégnek új műsorába Fábry

A február 2-án debütáló Fábry kéthetente csütörtökön kerül képernyőre, este 9 órától. A 70 perces műsort nem szakítja meg reklámblokk.

14 év után vissza

A lényeg nem változik. Ezzel a bejelentéssel kezdte Fábry Sándor azt a sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy a showman február 2-től saját műsorral jelentkezik a köztelevízión. A műsor az adófizetőknek adásonként 15-18 millió forintjába kerül, és rögtön két évre szerződtek Fábry saját cégével. Igaz, különösebb nézettségi elvárás nincs, de Böröcz István az MTVA vezérigazgatója azt várja, hogy a szerződésben rögzített csatornaátlagot magasan túlszárnyalja a FÁBRY névre keresztelt produkció. Ez most nem éri el a 10 százalékot. A humorista cége teljesen egyedül gyártja a műsort, ahogyan az MTVA vezérigazgatója elmondta, a közmédia nem ad a műsorhoz sem technikai, sem emberi erőforrásokat.


Fotók: Kummer János

Jön Oszkó

A díszlet azonban változik az RTL-es Showder-hez képest. Nem New York-i látkép, hanem egy pesti „lepukkant” bérház lesz a stand-up terepe. Minden műsort a Millenárison vesznek fel, és a közönség belépőjegy ellenében lehet lelkes tapsolója a tévéműsornak. Új rovatokat is tervez Fábry. Az eddigi dizájncentert tervei szerint kiegészítheti egy hét műtárgya sorozat is, amiben időnként akár a Szépművészeti vezetője, Baán László is fellépne. De maradnak régi motorosok is a stábban. Badár Sándor és Szőke András melegíti minden show előtt a közönséget, de Fábri azt mondta szeretné, ha a székek között is interjúalanyra akadna alkalom adtán. Elképzelhető, hogy valamelyik adásba meghívná a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét, mert mint fogalmazott, Oszkó kitűnően szájharmonikázik.

Csak a show-ról

A mai sajtótájékoztatón több újságíró is szeretett volna komoly kérdéseket feltenni Böröcz Istvánnak, az MTVA vezérigazgatójának és Medvecky Balázsnak, az MTV vezetőjének, de Fábry többször közölte, hogy csak az új műsorral kapcsolatos kérdéseket szeretné hallani. Amikor mégis szó lett volna mondjuk a televízió székháza előtti, több hete tartó éhségsztrájkról vagy az utóbbi hetek híradós botrányairól, Fábry egyszerűen bebújt az asztal alá, és onnan mutogatott a fotósoknak.


És újra a figyelem központjában

Műsor a sztrájkolóknak

A Hír24-nek később úgy fogalmazott Fábry, kéri a sajtót, hogy vegye ki ebből, mert az ő döntése, vagyis, hogy a köztelevízióban folytatja, nem politikai hátterű. „Felmerült, hogy az elégedetlenkedőkkel mi legyen. Én azt javasoltam a Pistának, (Böröcz István MTVA vezérigazgató a szerk.) hogy csináljunk egy televízióműsort. Mindenki mondja el, kit képvisel, kicsoda, mit akar. Az volt a válasz, hogy még nem elég érett rá.” Majd itt a némi szünet után úgy fogalmazott Fábry, hogy „a közélet visszáságait változatlanul tollhegyünk kalapjára tűzzük a horizonton”.

Nem lesz per

Fábry szerint sikerült megállapodnia az RTL Klubbal és Kovács Kristóf korábbi producerével is. A humorista úgy fogalmazott, beszélt Kolosi Péterrel az RTL programigazgatójával és azt mondta neki, hogy nem akar haragot, mert lehet, hogy fog ő még térdelni a küszöbén, „persze csak előre”. Kovács Kristóf koproducerként folytatja tovább új műsorában, sőt egy jelentősebb összeggel azt is szeretné elérni Fábry, hogy Kovács cége a Showtime lezárja az RTL-es szerződését is.


„a közélet visszáságait változatlanul tollhegyünk kalapjára tűzzük a horizonton”

 


Böröcz válaszol
„Én az elnök asszonyt tájékoztatom, de mindaz, ami az én hatásköröm, az az én felelősségem.” Ezt válaszolta az MTVA vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy egyeztetett e Szalay Annamáriával a köztelevízióban történt eseményekkel kapcsolatban.
Böröcz István ugyan kapott kérdéseket a Fábry Sándor új műsorát beharangozó sajtótájékoztatón, de a humorista heves tiltakozása miatt úgy gondoltuk inkább az esemény után próbálunk meg kérdéseket feltenni a vezérigazgatónak. A Kunigunda utcai székház előtt december 10-e óta sztrájkoló Nagy Navarró Balázs és társai akciója kapcsán a vezérigazgató kifejtette, hogy szerinte ez nem is éhségsztrájk. „Csakis törvényes eszközökkel teszünk bármit is, ha teszünk” – válaszolta arra a kérdésünkre Böröcz, hogy van e bármilyen forgatókönyv a fejében a megoldásra. „Jelenleg egy ügyünk van folyamatban. Ez egy bizonyos birtokvédelmi eljárás. Mi türelmesen kivárjuk, hogy ennek mi lesz a vége. Mást nem teszünk.„ A sztrájkolók korábban arra panaszkodtak, hogy a cég vezetése a Guantánamo fogolykínzásokat idéző eszközökkel próbálja elüldözni őket. Böröcz szerint „az is egy furcsa helyzet, hogy egy nagy nemzeti közintézmény a saját főbejáratát sem tudja használni.” A sztrájkolók persze arra hivatkoznak, hogy az MTVA helyezett ki korábban egy táblát a fejük fölé, hogy éhségsztrájkra kijelölt hely. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató azt mondta, hogy az MTVA egy levélben fejezte ki hivatalos álláspontját, melyben kifejtette, hogy nem ismeri el és nem tartja törvényesnek a demonstrációt. “A tábla egy performance volt. Azt mindenki tudta.” A Hír24 kérdésére, hogy egy ekkora intézménynél ki az, aki kitalál egy ilyen viccet, Böröcz István úgy válaszolt, hogy nem emlékszik. „Senki nem beszél arról, hogy az úgynevezett Lomniczi ügy kapcsán európai, modell értékű döntés volt, hogy viszonylag gyorsan a rendszer elbocsájtotta a hírigazgatót. És a lovagiasság szabályai szerint ezen a ponton meg kellett volna állni. Innentől kezdve ez a dolog öncélú, provokatív és nem rólunk szól.” Azóta persze kiderült, hogy Élő Gábor nélkül is furcsán működhet a rendszer tette hozzá a hír 24 riportere. Az MTVA vezetője szerint, „ha mindent figyelembe veszünk, akkor nem lehet azt mondani, hogy itt valakiknek a tudatos döntése volt, hogy így kerüljön adásba egy tudósítás, mint a január 2-án. Egyébként az MTI Zrt közétette álláspontját, melyben ismertette a körülményeket és összefüggéseket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik