Belföld

Kiszelly: Milliós tüntetések jöhetnek

A politológus nem zárja ki az olaszországihoz, görögországihoz hasonló méretű demonstrációkat.

Fontos adat az ellenzék erejének megítélésekor, hogy hányan tüntettek hétfőn az Operaház előtt az új alkotmány ellen, miközben az állami vezetés az alaptörvényt ünnepelte a dalszínházban – mondta Kiszelly Zoltán politológus a közrádió reggeli műsorában.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Kummer János

A hirado.hu ismertetése szerint a szakember úgy vélte, az utcán tiltakozók létszáma akkor lehet egy nagyságrenddel nagyobb, olaszországi vagy görögországi méretű, milliós tömeget megmozgató, ha a szervezők a gazdasági helyzetről is tudnának mit mondani, és nem csak az államformáról, közjogi berendezkedésről. Ebbe az irányba mutat, hogy sok háztartás helyzete radikálisan romlik a forint gyengülése, illetve más gazdasági folyamatok miatt – tette hozzá az elemző.

A tüntetők és az ellenzék viszonyáról Kiszelly Zoltán azt mondta, az elmúlt húsz évet illetően nagy a kiábrándultság, az ország jelenlegi helyzetéért az emberek többsége a parlamenti pártokat teszi felelőssé, ezért fordítja el a fejét az országgyűlési erőktől. Ez 2013-ra, 2014-re, a választások közeledtével megváltozhat.

A politológus szerint az ellenzék továbbra is megosztott. A Jobbik, mintha téli álmot aludna, az LMP és az MSZP pedig, bár mintha közeledne bizonyos kérdésben, de továbbra sem alkotnak egységes ellenzéket. Az új választási törvény ugyanakkor együttműködésre ösztönöz, így az összefogás kérdését vélhetően nem tudják megkerülni – tette hozzá az elemző.

A kormány kétharmados parlamenti többsége birtokában nem nagyon hagyja eltéríteni magát az előre kijelölt úttól. Ezen a hozzáálláson leginkább a gazdasági helyzet és a kormánypártok támogatottságának módosulása változtathat – mondta Kiszelly Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik