Belföld

Drágul a lakossági energia

Emelkednek a lakossági energiaárak, az inflációval arányosan.

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén, az inflációt meg nem haladóan: a villamos energiáé 2,7 százalékkal, a földgázé és a távhőé pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását – 25-ről 27 százalékra emelkedését – is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlag 2,7 százalék.

A földgáznál az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékkal növekednek, ami az áfakulcs emelkedését is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.
A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal lesznek magasabbak.
Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét – húzza alá a szaktárca.

A közlemény utal arra, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árak mellett. A tárca a lakosság teherviselő képességét, az energiarendszerek további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását is figyelembe vette az új árak kialakításakor – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik