Belföld

Németh Lászlóné elárulta, mit tervez

A megkezdett munka eredményes folytatására törekszik a nemzeti fejlesztési miniszterjelölt.

A miniszterjelöltet csütörtökön hallgatta meg az Országgyűlés európai ügyek bizottsága. Németh Lászlóné azt mondta, munkájában kiemelten figyelembe veszi majd a magyar vállalkozások szempontjait, és igyekszik támogatni a kis- és közepes vállalkozásokat is, amelyek segíthetnek a munkanélküliség csökkentésében.

Állítása szerint jól ismeri a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt területeket. Úgy vélte, a tárca létrehozásával átfogó területeket egységesítettek, és mára bebizonyosodott, hogy jól működő rendszer alakult ki.

A lényeges célok között említette a pályáztatás további könnyítését, a nemzeti vagyon megóvását és hatékony működtetését, a közpénzek átlátható, racionális felhasználását, továbbá az energiaellátásban az atomenergia szerepének megőrzését, a megújuló energiaforrások arányának növelését.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a bizottság elnöke üdvözölte, hogy Németh Lászlóné a kis- és közepes vállalkozások támogatását szorgalmazza.

Balczó Zoltán (Jobbik) azonban kifogásolta, hogy a miniszterjelöltnek nincs egyetemi vagy főiskolai végzettsége, és hozzátette: szakmai életútja alapján egy önálló pénzügyi tárca alkalmasabb lenne számára.

Németh Lászlóné kinevezését a miniszteri posztra 14 igen szavazattal 2 nem ellenében támogatta a bizottság.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy javaslatot kíván tenni Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterré történő kinevezésére. Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság belső tagja.

Fellegi Tamás, a tárca korábbi vezetője december 8-án jelentette be, hogy lemond posztjáról, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani, így december 15-től tárca nélküli miniszterként a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik