Belföld

Éveken át folyt a Dunába illegálisan a bevásárlóközpontból szennyvíz

A pozsonyi Eurovea bevásárlóközpont egyik üzlete hónapig szennyvizet engedett a Dunába.

A pozsonyi Eurovea bevásárlóközpont egyik üzlete hónapokon keresztül engedte a Dunába folyni a toalettekből származó, ürülékes szennyvizet. Állítólag tévedésből. A Sme napilap híradása szerint az esetre, melyet már a környezetvédelmi hatóság is vizsgál, egy blogger hívta fel a figyelmet.

Az érintett üzlet – melyet nem nevezett meg az Eurovea – a csapadékelvezető csatornára rákötötte a toalettekből származó szennyvízvezetéket is. „Egy esővízelvezető kanálisról van szó, mely teljesen rendben van. Történt viszont egy hiba, melyről nem tudtunk“ – mondta Silvia Oravkin Matejová, az Eurovea igazgatónője.

A blogger csak az alcsony vízállásnak köszönhetően vette észre a szennyezést, mivel a csatorna kimeneti nyílása normális esetben a Duna vízszintje alatt van.

Oravkin Matejová közölte, a hibát azonnal megszüntették, a csatorna nyílásánál lévő szennyeződést is eltakarították. Megjegyezte, számítanak rá, hogy megbírságolják őket a környezetszennyezés miatt.

A környezetvédelmi hivatal illetékese közölte, jelenleg még folyik a vizsgálat, s ennek befejeződése után döntenek a bírság nagyságáról. A pénzbüntetés alsó értéke 331 euró, s a nagyság a szennyezés mértékétől függ majd. „Ha kiderül, hogy két éven át zajlott a szennyezés, más lesz a bírság összege, mintha csak egyszeri esetről lenne szó. Már építéskor is hibázhattak“ – mondta Michal Drotovan, az illetékes hivatal vezetője.

Az Eurovea építését 2009-ben fejezték be, 2010-ben az év épülete címet kapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik