Belföld

A bíróság függetlenségét félti az MSZP

Bárándy Gergely szégyennek nevezte Handó Tünde jelölését.

Az MSZP szerint az új bírósági vezetők megválasztásával nem marad olyan hatalmi ág vagy független szerv, amelynek élén nem a Fideszhez lojális vezető áll – mondta Bárándy Gergely országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón. A Kúria elnökének jelölt Darák Péter és az Országos Bírósági Hivatal élére jelölt Handó Tünde megválasztásáról kedden dönt a parlament.

Bárándy Gergely szégyennek nevezte Handó Tünde jelölését, mondván, hogy így az egyik fideszes politikus – Szájer József európai parlamenti képviselő – felesége, az Orbán család több évtizedes barátja felelhet a bíróságok igazgatásáért.

Darák Péterről szólva azt mondta: szakmai hiányosságai – így például a vezetői tapasztalat hiánya miatt – nem támogatják megválasztását, ugyanakkor elutasításuk az eljárásnak és az igazságszolgáltatási reform egészének is szól. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: Baka András legfelsőbb bírósági elnöknek négy évvel mandátuma lejárta előtt kell távoznia, amit Bárándy Gergely azzal hozott összefüggésbe, hogy a főbíró többször kritizálta a kormány igazságszolgáltatást érintő döntéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik