Belföld

Szétbojkottálnák Gyurcsányék a Fidesz javaslatát

A Demokratikus Koalíció szerinta kormányt a sarkalatos törvények megalkotásakor sem fogja érdekelni az ellenzék véleménye.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform szerint ha a Fidesz nem garantálja, hogy az ellenzékkel közösen alkotja meg az új választójogi törvényt, akkor a parlamentben “aktív bojkott” alá kell venni annak vitáját. Javaslatuk szerint ez azt jelentené, hogy az MSZP álláspontját kizárólag egy vezérszónok ismerteti, más nem szólalna fel a szocialista képviselők közül. Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: a Fidesz magatartásától teszik függővé, részt vesznek-e a választójogi egyeztetéseken. A Demokratikus Koalíció két parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását is kezdeményezi.

A Demokratikus Koalíció pénteken elindult honlapján megtalálható állásfoglalásban az olvasható: az eddigi tapasztalatok alapján a kormányt a sarkalatos törvények megalkotásakor sem fogja érdekelni az ellenzék véleménye, így azokhoz “nem szabad asszisztálni”. Külön foglalkoznának ugyanakkor a választási törvénnyel. A platform javaslata arra irányul, hogy ha a Fidesz nem az ellenzékkel közösen alkotja meg az új választási szisztémát, akkor az MSZP vegye “aktív bojkott” alá a törvényjavaslat vitáját.

“Kizárólag egy vezérszónok foglalja össze álláspontunkat a parlamenti vita elején, majd ismétli meg álláspontunkat a záróvitában. A részletes vitában nem veszünk részt, egyetlen ember ül és jegyzetel az ülésteremben. A zárószavazáson részt veszünk, és egységesen nemmel szavazunk” – ismerteti javaslatát a Gyurcsány-platform.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik