Belföld

A többség szerint nem lehet megélni az állami nyugdíjból

Egy felmérése szerint mindössze az emberek 5 százaléka gondolja úgy, hogy meg tud majd élni az állami nyugdíjból.

A Generali Biztosító által végzett vizsgálat szerint a megkérdezettek 62 százaléka gondolta úgy, hogy a nyugdíja nem lesz elegendő a kívánt színvonalú életvitelre, és csak 5 százalékuk vélte azt, hogy megfelelően tud megélni a nyugdíjából.

Paál Zoltán, a biztosító ügyvezető igazgatója elmondta: a jelenleg nyugdíjra takarékoskodók 60 százaléka 5-10 ezer forintot tud félretenni, egynegyedük 10-20 ezer forintot takarít meg, és csak a maradék 16 százalék tud havi 20 ezer forint felett gyűjteni. Ahhoz, hogy a nyugdíj havi 50 ezer forinttal egészüljön ki, a nyugdíjba vonuláskor 10 millió forint megtakarítással kell rendelkezni. Aki 20 éven át havi 10 ezer forintot takarít meg, körülbelül ennek a negyedét tudja összegyűjteni – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az Eurostat előrejelzése szerint Magyarország lakossága 2050-re 9 millióra apad. Ha figyelembe vesszük a 65 éven felüliek gazdaságilag aktív népességhez képesti arányát, azt mondhatjuk, hogy 2050-ben két aktív személy tart majd el egy nyugdíjast. Az arányokat tovább rontja, hogy az aktív korúaknak csak egy része dolgozik. Az aktivitási ráta Magyarországon 55,4 százalék, az uniós átlag 64,6 százalék, de Hollandiában eléri a 77 százalékot.

Az állam a helyzetre a nyugdíjkorhatár felemelésével, a járulék emelésével, kevesebb nyugdíjjal, illetve a születések számának ösztönzésével válaszolhat. Az egyén pedig az aktív kor kitolásával és előtakarékossággal.

A Generali által megkérdezettek 53 százaléka gondolkodott el azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában. E csoport 30 százaléka rak félre pénzt úgy, hogy annak nincs hozama, 28 százaléka köt életbiztosítást, és ugyan csak 28 százaléka lépett be önkéntes nyugdíjpénztárba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik