Belföld

Filozófuspályázatok: nyomoz a rendőrség

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatnak eljárást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya eljárást folytat hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – közölte a rendőrség az MTI megkeresésére az elszámoltatási kormánybiztos által tett feljelentéssel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetének nyújtott támogatással összefüggésben.

A rendőrség közlése szerint már tavaly ősszel eljárást indítottak az ügyben, de – mint Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője fogalmazott – vizsgálják az ezzel kapcsolatos, azóta érkezett feljelentés tartalmát. További információkkal a nyomozás érdekeire való tekintettel nem szolgálnak.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos múlt szombati sajtótájékoztatóján erősítette meg a Magyar Hírlap aznapi számában megjelenteket. A cikk szerint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) egy tanulmány elkészítésére három év alatt 70,5 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyújtott a filozófiai kutatóintézetnek.

A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott az üggyel. Közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

A lap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt vissza kellett volna utasítani. Kitért arra: a 2005-ös Jedlik Ányos-program keretében egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el; a pályázat bírálóbizottságának és a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla.

Néhány érintett filozófust sikerült elérnie a lapnak, ők abszurdnak, felháborítónak nevezték az őket ért vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik