Belföld

A politikai elit elégedett önmagával

Jelenleg mindössze 18 százalékuk tagja valamelyik pártnak.

A Népszabadság szerint nagy a különbség a politikusok önképe és a róluk kialakult kép között. Az MTA Politikatudományi Intézete és Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézete által készített – a lapban ismertetett – kutatás négyszáz, a kutatók által a politikai elithez sorolt embert kérdezett.

Politikai eliten nemcsak a párt- és kormányzó elit tagjait értettük, hanem önkormányzati vezetőket, közéleti intézmények vezetőit, szakszervezetek, társadalmi szervezetek, kamarák vezetőit, felekezeti vezetőket – mondta a lapnak Csurgó Bernadett, a kutatás egyik készítője.

A kutatás szerint az elit átlagéletkora 54 év. 34 százalékuk falusi, 35 százalékuk vidéki városi, 31 százalékuk budapesti származású, 80 százalékuk férfi, 33 százalékuk szülei legfeljebb tanonc- vagy szakmunkásiskolát végeztek, 31 százalékuk volt MSZMP-, 25 százalékuk pedig KISZ-tag.

Jelenleg mindössze 18 százalékuk tagja valamelyik pártnak. Túlnyomó többségük bölcsész vagy műszaki végzettségű. Bár az adatok felvétele óta volt egy parlamenti és egy önkormányzati választás, a mintában szereplő politikai elitnek csak a 15 százaléka cserélődött ki.

A politikai elitre a gyakori negatív visszajelzés ellenére is jellemző a pozitív énkép és egyfajta biztonságérzet.

– Úgy gondolkodnak, hogy vagyok valaki, van szaktudásom és kapcsolatrendszerem, és ha éppen nem szakállamtitkár leszek, akkor elmegyek mondjuk egy közhasznú egyesület igazgatójának – mondta a Népszabadsának Bányai Borbála kutató.

AJÁNLOTT LINK:

Politikai elit – a tagság alig változik (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik