Belföld

Egyre több terület kerül belvíz alá

Administrator
Administrator

2010. 12. 27. 12:23

Több mint 1700 ember küzd a víz ellen országszerte.

Jelentősen, több mint kétszáz négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága Magyarországon; a folyók fővédvonalain kétezer kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 3365 négyzetkilométernyi terület volt víz alatt, 227 négyzetkilométerrel több, mint egy nappal korábban. Az elöntött területekből 1831 négyzetkilométer vetés-szántó.

Árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 13 megyében 206 településén folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1725 ember 355 szivattyúval és 28 munkagéppel vesz részt. December 26-án kilenccel emelkedett a kitelepítettek száma, eddig összesen 88 embernek kellett a belvíz miatt elhagyni az otthonát. Az OKF ugyanakkor hangsúlyozta: a lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.

A folyók fővédvonalain az OKF összesítése szerint 2067 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, 360 kilométerrel hosszabb szakaszon, mint egy nappal korábban.

Harmadfokú készültség van 478 kilométeren, a Tiszán a Kiskörei tározó és Csongrád-nagyrévi szakaszai között, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva alsó szakaszán. Másodfokú a készültség 558 kilométernyi szakaszon a Tiszán Dongér-csongrádi és a Marostorok-mártélyi szakaszai között, a Lónyay főcsatorna, a Kraszna, a Hármas-Körösök, a Hortobágy-Berettyó, és a Sajó szakaszain. Elsőfokú készültség több mint ezer kilométeren van érvényben, a Tiszán Mártélytól a déli országhatárig, Vass-felsőberecki és a Tiszatarján-rakamazi szakasz között, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.